Video | Nieuws

Test: Kan 14-jarige online sterkedrank kopen? (video)

Het is voor minderjarigen niet moeilijk om aan alcohol te geraken op internet, terwijl de verkoop van sterkedrank aan -18-jarigen verboden is. VTM NIEUWS wilde weten of een jongen van veertien online aan een fles gin kan geraken en deed de test.

Op geen enkel moment werd de leeftijd van de jonge koper gecontroleerd. Applicaties waarmee de leeftijd van online kopers gecontroleerd kan worden, worden niet gebruikt. In principe zou via de identiteitskaart ook nagegaan kunnen worden of iemand oud genoeg is om een product te kopen, maar ook dat gebeurt niet.

Ook bij de levering kan een jongere een eventuele controle gemakkelijk omzeilen, bijvoorbeeld door de drank te laten bezorgen in een anoniem afhaalpunt.

Volgens specialisten zou een goede controle nochtans voor iedereen beter zijn: zowel voor ouders, leverancier als de online verkoper.

Het is voor minderjarigen niet moeilijk om aan alcohol te geraken op internet, terwijl de verkoop van sterkedrank aan -18-jarigen verboden is. VTM NIEUWS wilde weten of een jongen van veertien online aan een fles gin kan geraken en deed de test. Op geen enkel moment werd de leeftijd van de jonge koper gecontroleerd. Applicaties waarmee de leeftijd van online kopers gecontroleerd kan worden, worden niet gebruikt. In principe zou via de identiteitskaart ook nagegaan kunnen worden of iemand oud genoeg is om een product te kopen, maar ook dat gebeurt niet. Ook bij de levering kan een jongere een eventuele controle gemakkelijk omzeilen, bijvoorbeeld door de drank te laten bezorgen in een anoniem afhaalpunt. Volgens specialisten zou een goede controle nochtans voor iedereen beter zijn: zowel voor ouders, leverancier als de online verkoper.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content