Hubert van Humbeeck

Terug uit Kabul

Barack Obama trekt troepen terug uit Afghanistan. Een beslissing die diplomaten en militairen in Washington verdeelt.

Bijna tien jaar na de aanslagen van 11 september en het begin van de Amerikaanse interventie in Afghanistan is nog altijd niet duidelijk wat de VS in dat land willen bereiken. De beslissing van Barack Obama om nog dit jaar 10.000 soldaten terug te trekken, is in Washington omstreden. Maar ook als er over goed een jaar 30.000 Amerikaanse soldaten minder zijn in Afghanistan, blijven er nog meer over dan er waren op het moment dat Obama de eed aflegde.

Voor veel Amerikanen trok de dood van Osama Bin Laden een streep onder het conflict in Afghanistan. Dat begon omdat het regime van de taliban moslimterroristen een toevluchtsoord bood, van waaruit ze hun aanslagen konden voorbereiden. Het probleem is nu dat de taliban wel uit Kabul zijn verjaagd, maar nog bijlange niet zijn verslagen. Terwijl er in Kabul geen regime aan de macht is dat stabiel genoeg is opdat de VS het land met gerust gemoed kunnen verlaten. Dat het resultaat na tien jaar strijd zo schamel uitvalt, is ook de schuld van George W. Bush. Die verlegde de aandacht in 2003 naar Irak, een land dat niets met moslimterreur te maken had. Een fout waarvoor de VS zwaar hebben betaald.

Toch stierven ondertussen in Afghanistan meer dan 1500 Amerikaanse soldaten, terwijl de hele operatie de schatkist in Washington bijna 500 miljard dollar kostte. Veel geld verdween in de zakken van Afghaanse medewerkers van de VS, die bovendien regelmatig banden hebben met de door Amerika gesteunde president Hamid Karzai. ‘De meeste Afghanen leven vandaag beter dan tien jaar geleden’, verdedigt minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton haar regering. Helaas wordt die vooruitgang zo weer ongedaan gemaakt, op het moment dat de westerse troepen de hielen lichten. Als het in Afghanistan dan weer tot een burgeroorlog komt, is de kans groot dat de hele regio daarin wordt meegetrokken. De kernmacht Pakistan voorop. Het lijkt daarom weinig waarschijnlijk dat de Amerikanen Afghanistan snel helemaal verlaten.

De beslissing van Barack Obama om de extra troepen terug te trekken die vorig jaar in het kader van de zogenaamde surge van generaal David Petraeus waren gestuurd, was daarom ook een compromis. De diplomaten in het Witte Huis denken vooral aan de verkiezingen van volgend jaar. Daarvoor is nodig dat dringend werk wordt gemaakt van meer banen. Ze kunnen niet meer uitleggen dat tientallen miljarden dollars naar Afghanistan gaan, terwijl de economie thuis bloedt. De militairen van hun kant vrezen dat de president te snel te veel soldaten weghaalt. Ze vinden dat de druk op de taliban groot moet blijven, om ze tot onderhandelingen te dwingen. Dat is een proces van lange duur. De taliban zijn geen strakke organisatie. Het zijn veelal afzonderlijke groepen, die vaak weinig met elkaar te maken hebben.

De partijen hebben elk voor een stuk gelijk. De toespraak die Obama vorige week hield, klonk vaag en weinig bemoedigend. Zijn land is deze oorlog beu. Het zou ook niet de eerste keer zijn dat de VS in een ver buitenland een conflict beginnen, om na verloop van tijd zonder veel winst te vertrekken. Osama Bin Laden is dood. Maar in Irak noch in Afghanistan is iets neergezet wat die landen op een blijvende manier verandert. En daar ging het eigenlijk toch om.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content