Terreurverdachte Verviers uitgeleverd aan België

Politie in Verviers © BELGAIMAGE

De Algerijn die in Athene opgepakt was in het onderzoek naar de terreurcel van Verviers, is afgelopen nacht aan België uitgeleverd. Hij gaat akkoord met zijn uitlevering ‘om zijn onschuld te bewijzen’.

Omar D., de 33-jarige Algerijn die in Athene opgepakt was in het onderzoek naar de terreurcel van Verviers, is afgelopen nacht aan België uitgeleverd. Dat meldt La Derniere Heure op haar website en wordt bevestigd door het federaal parket.

De man wordt in de loop van de dag verhoord en voorgeleid bij de onderzoeksrechter. Pas als die beslist heeft om de man al dan niet onder aanhoudingsbevel te plaatsen, zal het federaal parket opnieuw communiceren.

Omar D. werd op zaterdag 17 januari in Athene opgepakt, samen met een tweede man, twee dagen nadat de Belgische federale politie was binnengevallen in een pand in Verviers. De actie van de federale politie was gericht tegen een terreurcel die op het punt zou gestaan hebben aanslagen te plegen tegen politiemensen en -commissariaten.

Het brein achter die aanslagen, Abdelhamid Abaaoud, bevond zich vermoedelijk in Griekenland en zou van daaruit instructies gegeven hebben. Hij kon echter uit handen blijven van de Griekse politiediensten.

Van de twee mannen die wel opgepakt werden, bleek één niets te maken hebben met de feiten. De tweede, Omar D., zou drie tot vier keer vanuit Athene gebeld hebben naar een vermoedelijke jihadist die in een Belgische gevangenis verblijft. De verdachte gaf toe dat hij enkele telefoontjes heeft gepleegd met de in België opgesloten man, omdat hij hem kent maar heeft naar eigen zeggen niets met terrorisme te maken en ging akkoord met zijn uitlevering om zijn onschuld te bewijzen. (belga/JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content