Terreurdreiging blijft op hoogste niveau in Brussel, metro en scholen dicht

Terreurdreiging in Brussel © REUTERS

Het dreigingsniveau blijft in Brussel op vier, het hoogste. Dat bevestigt premier Charles Michel na een nieuwe analyse van het OCAD, het orgaan dat de terreurdreiging analyseert. De metro blijft dicht, net als de Brusselse scholen en universiteiten. Maandag volgt een nieuwe evaluatie.

Volgens premier Charles Michel (MR) is de dreiging nog dezelfde als zaterdagmorgen: er is een risico op een aanslag door meerdere personen op meerdere plaatsen. De doelwitten blijven dezelfde: winkelcentra en -straten, het openbaar vervoer en grote evenementen. Het OCAD behoudt daarom het dreigingsniveau op vier voor Brussel en drie voor de rest van het land.

Metro en scholen dicht

De maatregelen blijven dan ook dezelfde: versterkte inzet van politie en militairen, de vermindering van grote evenementen met veel volk en extra aandacht voor het openbaar vervoer.

De metro blijft dicht en ook de Brusselse scholen, hogescholen en universiteiten blijven maandag gesloten. Voor de crèches is er geen algemeen sluiting, maar wel een verhoogde waakzaamheid.

In de loop van de maandagnamiddag volgt een nieuwe analysevergadering van OCAD en een nieuwe bijeenkomst van de Nationale Veiligheidsraad.

Bedanken

‘We zijn ons ervan bewust dat de situatie voor iedereen moeilijk is. We willen de veiligheidsdiensten en de mensen op het terrein bedanken’, zei Michel. ‘We bedanken ook de bevolking voor de sereniteit. We doen al het mogelijke om zo snel mogelijk terug te keren naar een normaal leven’.

De premier wou niets zeggen over lopende gerechtelijke onderzoeken en eventuele gerechtelijke of politieoperaties. (Belga/KVDA)

Wie vragen heeft, kan nog terecht op de website van het crisiscentrum van Binnenlandse Zaken of op nummer 1771.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content