Termont vordert vuilnismannen: ‘Geen Gentenaars ziek laten worden als gevolg van sociaal conflict’

Daniel Termont © BELGA
Jan Herregods
Jan Herregods Redacteur Knack.be

Al vier dagen wordt er in Gent geen afval opgehaald. In de stad hoopt het vuil zich op, en daarom besliste burgemeester Daniël Termont om vandaag 76 vuilnismannen op te vorderen.

Het is geen fraai zicht in de Gentse binnenstad. Overal liggen grote hopen huisvuil. Als de kampioenentitel van AA Gent een mooi voorbeeld was van geslaagde citymarketing, dan is de staking van de vuilnismannen ongeveer het tegenovergestelde. Het stinkt in de stad, en toeristen die op citytrip zijn, kijken maar vreemd naar de ravage.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Daarom besliste burgemeester Daniël Termont om 76 vuilnismannen op te vorderen. ‘Het is niet mijn bedoeling om de staking te breken’, zegt hij in De Ochtend. ‘Maar we mogen geen Gentenaars ziek laten worden als gevolg van een sociaal conflict. Ik doe dit niet zo maar, dit gaat over de volksgezondheid. Ondertussen is er ook al melding gemaakt van ongedierte in de stad.’

‘Ik heb dat in de acht jaar dat ik burgemeester ben nog nooit moeten doen’, verduidelijkte Termont. ‘Maar in dit geval was het echt noodzakelijk.’ Hij sluit niet uit dat ook de komende dagen mensen opgevorderd worden. De stad heeft ook een lijst opgemaakt van de lijsten die het meest dringend moeten worden schoongemaakt.

Volgens de VRT vertrekken de vuilniswagens nu met mondjesmaat. Aan de gebouwen van Ivago staat een stakerspiket.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Oorzaak van de staking bij de intercommunale Ivago is het dreigend ontslag van een werknemer na drie negatieve evaluaties. Over de inhoud van het sociaal conflict wil Termont zich niet uitspreken. ‘Dat is een zaak voor de zaak van het management. Ik heb net mensen opgevorderd, dus ik ben niet neutraal om in deze zaak te bemiddelen of over de grond van de zaak uitspraken te doen.’

Sociaal bemiddelaar start maandag

De staking zal minstens nog tot maandag duren. Dan gaat een sociaal bemiddelaar aan de slag om het conflict uit te klaren. ‘Ik hoop dat ze dinsdag terug aan de slag gaan.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content