Termont op één na beste burgemeester van de wereld

Daniël Termont © Belga

De Gentse burgemeester Daniël Termont (SP.A) is de op één na beste burgemeester ter wereld. Naheed Nenshi, burgemeester van Calgary (Canada) gaat hem voor, zo meldt het World Mayor Project op haar site. Termont wordt geprezen als “burgemeester van de samenwerking”.

De Londense filantropische organisatie City Mayor Foundation beloont sinds 2004 tweejaarlijks burgemeesters die onder meer hun steden open en eerlijk besturen en alsook nationaal en internationaal hun stad op de kaart zetten. Dat gebeurt op basis van een poll en inhoudelijke criteria.

Termont, sinds 1977 politiek actief in Gent en momenteel aan zijn derde ambtstermijn als burgemeester bezig, wordt gelauwerd wegens zijn “ambitieuze ecologische, sociale en economische doelstellingen” en het feit dat hij die via samenwerking kan bereiken. “Burgemeester Termont is een van de meest gerespecteerde burgemeesters in Europa,” zegt Tanne vom Hove (City Mayors Foundation). Hij wijst erop dat niet alleen duizenden Gentenaars, maar ook collega-burgemeesters zijn nominatie steunden. Zo loofde de burgemeester van Nantes Termont niet alleen voor zijn inspanningen in Gent, maar ook voor andere Europese steden, allicht verwijzende naar het vicevoorzitterschap van Termont van het stedennetwerk Eurocities. Vom Hove zegt onder de indruk zijn van Termont’s “vastberadenheid om te gaan voor een open en inclusieve stad waarvan elke inwoner dezelfde rechten en plichten geniet”. “Gent is in staat om jong talent van over heel Europa en de wereld aan te trekken omdat de stad gekend is om zijn uitnodigende sfeer, zonder discriminatie.”

Erfenis

Termont noemde zich in een reactie “fier” op zijn tweede plaats.

“Ik wil in de eerst plaats de burgemeester van Calgary feliciteren met zijn overwinning, dat is een buitengewone eer”.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

“Ik had één kans op drie om de beste van de wereld te zijn, ik mag niet ontgoocheld zijn. Maar als je van een selectie van 118 bij de 26 beste overschiet en daarna bij de laatste drie, dan begin je op de duur de pretentie te hebben van te willen winnen. Maar ik moet ook realistisch zijn. Ik pluk de vruchten van het werk dat de afgelopen decennia in Gent is gebeurd, onder meer door het werk van mijn voorgangers Beke en Temmerman en zoveel Gentenaars. Daarom gaat het om meer dan een erkenning voor mij. Gent is een bruisende stad van kennis en cultuur en als we tweedes eindigen, dan is dat een cadeau voor alle Gentenaars.”

De burgemeester wijst erop dat, zelfs al werd hij derde, hij zijn inwoners op voorhand uitnodigde voor een feest in de Gentse Vooruit dinsdag.

Verjaardagsgeschenk

Naheed Neshi , die 43 jaar werd op de dag dat hij de prijs van de beste burgemeester won en die sprak van een verjaardagsgeschenk, is de eerste moslimburgemeester van een grote Noord-Amerikaanse stad (hij is een Ismaëli, een extreem gematigde onderafdeling van de sjiieten die sterk vertegenwoordigd is in de Pakistaanse Hunzavallei) . Hij woont in wellicht de meest conservatieve Canadese provincie, Alberta, wat zijn onverwachte verkiezingsoverwinning in 2010 nog opmerkelijker maakte. Op enkele weken voor de verkiezingen had hij volgens de peilingen 6 procent van de kiezers achter zich. Maar met een ‘grassroots’ campagne, die voornamelijk steunde op sociale media, wist hij alsnog te winnen. Sindsdien is hij voor een tweede termijn gekozen, met maar liefst 74 procent van de stemmen. Wat hem aantrekkelijk maakt, is dat de zaken weer evolueren in Calgary, dat er wordt gebouwd en gerenoveerd. De burgemeester weet zijn bewoners te verbazen, bijvoorbeeld door als eerste burgemeester van zijn stad deel te nemen aan de Gay Parade. Hij toont zich ook een bekwaam crisismanager, wat bleek tijdens recente overstromingen.

Tri Rismaharini, de burgemeester van Surabaya in Indonesië, werd derde.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content