Internetgebruikers uit bijna elke grote Chinese stad krijgen een foutmelding als ze via Google Hong Kong zoekopdrachten verrichten naar eender welk onderwerp.

Het probleem begon dinsdag omstreeks 17 uur lokale tijd. Internetgebruikers kunnen surfen naar de site van Google maar bij de zoekresultaten krijgen ze telkens een foutmelding.

Volgens de surfers zou de lettercombinatie "RFA" de oorzaak van het probleem zijn. Die verschijnt namelijk in de zoekparameter waardoor de "Great Firewall"-filter denkt dat het gaat om Radio Free Asia. Dat is een radiozender die gefinancierd wordt door de Amerikaanse overheid en verboden is in China.

Waarom die letters pas nu een probleem zijn, is niet duidelijk. Google onderzoekt de oorzaak van het probleem en liet weten dat ook de mobiele telefoongebruikers de zoekfunctie niet meer konden gebruiken in China. De e-maildiensten zijn wel nog beschikbaar.

Reactie

Volgens de Britse krant The Daily Telegraph zouden de blokkeringen een reactie kunnen zijn van de Chinese regering op de beslissing van Google om zijn zoekmachine te verplaatsen naar Hong Kong, om zo de censuurregels van China te vermijden. De Chinese staatsmedia zagen die beslissing als een complot van de Verenigde Staten om het land te destabiliseren.

Sinds de omleiding van de zoekresultaten via de site van Hong Kong, kregen de nationale kranten en websites al tal van instructies van het Centrale Propaganda Departement. Zo mogen ze enkel en alleen informatie gebruiken die afkomstig is van staatsmedia en het is verboden om onderzoeken te voeren naar of te discussiëren over het onderwerp Google.

Ook alle teksten, afbeeldingen, geluiden en video's die ondersteund worden door Google werden verwijderd van het Chinese internet. De link naar de bedrijfspagina van Google werd ook gehaald van Renren, het Chinese equivalent van de sociale netwerksite Renren.

Als laatste werd de vertaalde versie van het blogbericht, waarin Google uitleg waarom het weggaat van het vasteland, geblokkeerd. Advertentiewebsites die partner zijn met Google mogen geen links meer leggen naar dat bericht.

Gehackt

Vorige week hackten Chinezen mogelijk de website met de Engelstalige bedrijfsinformatie over Google. Gebruikers die naar de site surften, werden toen omgeleid naar een pagina met alleen maar Chinese karakters.

Internetgebruikers uit bijna elke grote Chinese stad krijgen een foutmelding als ze via Google Hong Kong zoekopdrachten verrichten naar eender welk onderwerp. Het probleem begon dinsdag omstreeks 17 uur lokale tijd. Internetgebruikers kunnen surfen naar de site van Google maar bij de zoekresultaten krijgen ze telkens een foutmelding. Volgens de surfers zou de lettercombinatie "RFA" de oorzaak van het probleem zijn. Die verschijnt namelijk in de zoekparameter waardoor de "Great Firewall"-filter denkt dat het gaat om Radio Free Asia. Dat is een radiozender die gefinancierd wordt door de Amerikaanse overheid en verboden is in China. Waarom die letters pas nu een probleem zijn, is niet duidelijk. Google onderzoekt de oorzaak van het probleem en liet weten dat ook de mobiele telefoongebruikers de zoekfunctie niet meer konden gebruiken in China. De e-maildiensten zijn wel nog beschikbaar. Reactie Volgens de Britse krant The Daily Telegraph zouden de blokkeringen een reactie kunnen zijn van de Chinese regering op de beslissing van Google om zijn zoekmachine te verplaatsen naar Hong Kong, om zo de censuurregels van China te vermijden. De Chinese staatsmedia zagen die beslissing als een complot van de Verenigde Staten om het land te destabiliseren. Sinds de omleiding van de zoekresultaten via de site van Hong Kong, kregen de nationale kranten en websites al tal van instructies van het Centrale Propaganda Departement. Zo mogen ze enkel en alleen informatie gebruiken die afkomstig is van staatsmedia en het is verboden om onderzoeken te voeren naar of te discussiëren over het onderwerp Google. Ook alle teksten, afbeeldingen, geluiden en video's die ondersteund worden door Google werden verwijderd van het Chinese internet. De link naar de bedrijfspagina van Google werd ook gehaald van Renren, het Chinese equivalent van de sociale netwerksite Renren. Als laatste werd de vertaalde versie van het blogbericht, waarin Google uitleg waarom het weggaat van het vasteland, geblokkeerd. Advertentiewebsites die partner zijn met Google mogen geen links meer leggen naar dat bericht. Gehackt Vorige week hackten Chinezen mogelijk de website met de Engelstalige bedrijfsinformatie over Google. Gebruikers die naar de site surften, werden toen omgeleid naar een pagina met alleen maar Chinese karakters.