Willekeurige Facebook-gebruikers slechts 4,74 stappen van elkaar verwijderd

Een willekeurige gebruiker van Facebook is via 4,74 tussenstappen of connecties verbonden met een andere willekeurige gebruiker.

Met andere woorden bevinden er zich 3,74 personen tussen die twee gebruikers, zo blijkt uit een onderzoek van Facebook in samenwerking met de universiteit van Milaan.

Het idee dat iedere wereldburger verbonden kan worden met een andere is niet nieuw. Eerder deden anderen al pogingen om het aantal schakels te bepalen in het netwerk tussen twee willekeurige wereldburgers.

‘Six degrees of separation’
Zo lanceerde de Hongaar Karinthy Fringyes in 1929 de “six degrees of separation”. Hij ging uit van zes tussenstappen of vijf tussenpersonen.

In 1967 volgde een Amerikaanse experiment: 296 vrijwilligers uit Nebraska werden gevraagd via vrienden en vrienden van vrienden een postkaart te sturen naar een bepaald persoon in Boston. het onderzoek kwam uit op 6,2 tussenstappen.

Het onderzoek van eigen data-analisten in samenwerking met de universiteit van Milaan bij 721 miljoen actieve Facebook-gebruikers komt dus uit op 4,74 tussenstappen. Dat cijfer werd bepaald met behulp van speciale algoritmen.

Er zijn in totaal 69 miljard vriendschapsbanden tussen de gebruikers van de website. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content