Het Belgisch Instituut voor Veteranen eert alle 146 Belgische militairen, die sinds 1960 gesneuveld zijn, met een website waarop elke soldaat een foto, een persoonlijke fiche en een dossier krijgt.

"Zo kunnen we op permanente basis eer betonen aan onze gesneuvelde landgenoten en de herinnering aan hen levendig houden", vertelt André Lejoly, voorzitter van het veteraneninstituut, op de jaarlijkse Veteranendag.

Sinds het ontstaan van België in 1830 sneuvelden er ongeveer 50.000 soldaten tijdens een militaire operatie. "Omdat er de laatste jaren minder doden gevallen zijn, raakten de gesneuvelden van na 1960 in de vergetelheid", aldus Lejoly.

Online monument

Daarom besloot het instituut vorig jaar om de nagedachtenis van alle gesneuvelden in ere te houden via een website. Op het "online monument" zijn alle fiches terug te vinden van de 146 gesneuvelden van na 1960.

Op termijn zullen ook de andere soldaten een plaatsje krijgen op de website. Bedoeling is dat iedereen er zijn voorouders in uniform kan terugvinden. Een werkje dat nog jaren in beslag zal nemen, besluit Lejoly.

Facebook

De site heeft ook een link met de sociale netwerksite Facebook. Daar kunnen surfers fan worden van een omgekomen militair. Nog voor de officiële lancering van de website, maakten al 630 mensen zich fan.

Het Belgisch Instituut voor Veteranen eert alle 146 Belgische militairen, die sinds 1960 gesneuveld zijn, met een website waarop elke soldaat een foto, een persoonlijke fiche en een dossier krijgt. "Zo kunnen we op permanente basis eer betonen aan onze gesneuvelde landgenoten en de herinnering aan hen levendig houden", vertelt André Lejoly, voorzitter van het veteraneninstituut, op de jaarlijkse Veteranendag. Sinds het ontstaan van België in 1830 sneuvelden er ongeveer 50.000 soldaten tijdens een militaire operatie. "Omdat er de laatste jaren minder doden gevallen zijn, raakten de gesneuvelden van na 1960 in de vergetelheid", aldus Lejoly. Online monument Daarom besloot het instituut vorig jaar om de nagedachtenis van alle gesneuvelden in ere te houden via een website. Op het "online monument" zijn alle fiches terug te vinden van de 146 gesneuvelden van na 1960. Op termijn zullen ook de andere soldaten een plaatsje krijgen op de website. Bedoeling is dat iedereen er zijn voorouders in uniform kan terugvinden. Een werkje dat nog jaren in beslag zal nemen, besluit Lejoly. Facebook De site heeft ook een link met de sociale netwerksite Facebook. Daar kunnen surfers fan worden van een omgekomen militair. Nog voor de officiële lancering van de website, maakten al 630 mensen zich fan.