Virgin Galactic heeft vergunning voor ruimtetoerisme op zak

© Reuters

Virgin Galactic heeft een akkoord bereikt met de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten. Het bedrijf van de Britse zakenman Richard Branson mag nu officieel commerciële ruimtevluchten maken.

Dat heeft Virgin Galactic donderdag bekendgemaakt. Het akkoord met de FAA (Federal Aviation Authority) beschrijft in detail hoe de toekomstige ruimtevluchten geïntegreerd kunnen worden in het normale luchtvaartverkeer. De eerste commerciële vluchten worden tegen het eind van het jaar verwacht.

De groep had een dergelijke overeenkomst nodig om zijn vluchten te kunnen lanceren vanop de basis Spaceport America in de Amerikaanse deelstaat New Mexico, in het zuidwesten van het land. Al meer dan 600 mensen hebben een nochtans niet al te goedkoop kaartje (250.000 dollar) voor zo’n ruimtevlucht gekocht. Naast Richard Branson zelf gaat het onder meer om de Amerikaanse acteur Leonardo DiCaprio, Microsoft-oprichter Bill Gates en de verlamde wetenschapper Stephen Hawking.

Zes minuten gewichteloos

“Ons team werkt aan een stuk door om met toegankelijke en regelmatige vluchten te kunnen beginnen vanop Spaceport America, en dit akkoord brengt ons een beetje dichter bij dat doel”, verklaarde George Whitesides, gedelegeerd bestuurder van Virgin Galactic.

Virgin Galactic zal zijn klanten overiegsn niet in een baan om de aarde berngen, zoals ‘echte’ astronauten. Met het raketvliegtuig Spaceship Two zullen ze tot op 110 kilometer hoogte gebracht worden, net hoog genoeg om officieel in de ruimte te zijn. Daar zullen ze zes minuten gewichteloosheid ervaren, waarna het tuig als een gewoon vliegtuig landt. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content