VIDEO: Kinderfiets blijft rechtop met gyroscoop in plaats van oefenwieltjes

De Jyrobike: oefenwieltjes zijn overbodig. © Jyrobike
Tom Vandyck
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

Oefenwieltjes zijn niet meer nodig voor ukken die willen leren fietsen. De Amerikaanse start-up Jyrobike heeft een fiets klaar met een gyroscopisch voorwiel dat valpartijen voorkomt.

De Jyrobike ziet er op het eerste gezicht niet zo anders uit dan een andere kinderfiets. Bij nadere inspectie blijkt het voorwiel echter een gyroscopisch vliegwiel te bevatten dat ervoor zorgt dat de fiets rechtop blijft, zelfs als de onzekere jonge berijder aan het wiebelen gaat.

Resultaat: oefenwieltjes zijn meteen overbodig. Zelfs beginnende fietsertjes zien er plots uit alsof ze een aanstormende Tom Boonen zijn.

De Jyrobike werkt met een herlaadbare batterij die drie uur meegaat. De fiets heeft een afstandsbediening waarmee de ouders het gyroscopische effect kunnen controleren. Met andere woorden: je kan er de ouwe truc mee gebruiken waarbij je de fiets ongemerkt loslaat, waarna de uk zonder het zelf te weten een heel eind op eigen kracht verder rijdt.

Brullende dinosaurus

Jyrobike, dat gevestigd is in Philapdelphia, is op zoek naar startkapitaal op de fundraising-site Kickstarter. De Gyroscopische voorwielen alleen (ze kunnen ook op een gewone kinderfiets gemonteerd worden) worden daar aangeboden voor 129 of 149 dollar (95/110 euro), afhankelijk van de maat. Een hele fiets kost 249 tot 299 dollar (180/220 euro).

Wanneer het kind klaar is om zonder mechanische hulp te rijden, kan het gyroscopische wiel vervangen worden door een normaal exemplaar. Ook leuk: de Jyrobike komt met ingebouwde geluidseffecten, gaande van een sirene tot een brullende dinosaurus.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Partner Content