VIDEO: Drone elektrocuteert stagiair met 80.000 volt

DE CUPID: vijf schroeven en 80.000 volt. © Chaotic Moon/YouTube

Een drone die verdacht sujetten tegen de mat legt met een stroomstoot van 80,000 volt: het is een natte droom voor politiemachten. De Amerikaanse firma Chaotic Moon bouwde een prototype dat aantoont dat het kan.

De drone heet CUPID, kort voor ‘Chaotic Unmanned Personal Intercept Drone’. De ‘gelukkige’ die zijn lijf mocht ter beschikking stellen om CUPID te demonstreren, was de stagiair van de firma. Het is een keer iets anders dan koffie halen.

De CUPID is een ‘hexacopter’, wat wil zeggen dat hij zes schroeven heeft. Hij is ook uitgerust met een ’taser’, ook wel bekend als een ‘stun gun’: hetzelfde type wapen dat de politie gebruikt om weerspannige arrestanten met een korte, maar zeer heftige stroomstoot een toontje lager te laten zingen.

De taser van de CUPID vuurt twee pijltjes af die een schok van 80.000 volt leveren. Dat is 30.000 volt meer dan de gemiddelde stun gun van de politie. In de demonstratievideo die de firma schoot op het muziek-, film- en technologiefestival South by Southwest in Texas, is te zien wat dat betekent. De stagiair zinkt machteloos ten gronde.

Inbreker

“Dingen waarvan we dachten dat ze science-ficton waren, zijn dat niet meer”, zegt William Hurley van Chaotic Moon aan de website BetaBeat. De firma, die van huis uit niet in vliegende hardware doet, maar in software, wil mensen laten nadenken over de implicaties van dit soort technologie.

In het scenario dat gedemonstreerd werd op South by Southwest, schoot de drone een ‘inbreker’ neer. Voor de gelegenheid werd hij op afstand bestuurd door een menselijke piloot, maar hij kan ook op eigen houtje rondvliegen. Ontwaart hij dan een verdacht individu, dan stuurt hij een video-opname van naar de smartphone van zijn eigenaar. Die kan vervolgens toestemming geven om de taser te gebruiken. Dat heet in het Engelse jargon van Chaotic Moon overigens niet ‘neerschieten’, maar ‘detain’; immobiliseren en vasthouden, zeg maar.

De CUPID is niet te koop en Chaotic Moon is ook niet van plan om hem op de markt te brengen. De demonstratie toont echter aan dat het hoegenaamd niet moeilijk is om dit soort toestellen te bouwen. Als het bedrijf er de aandacht op wilde vestigen dat drones nog voor wat anders te gebruiken zijn dan pakjes bezorgen, zoal Jeff Bezos, de groet baas van Amazon.com, wil, dan is het daarin geslaagd.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content