Verkoop iPadabonnementen in strijd met EU-wetgeving?

Europarlementslid Ivo Belet wil dat de Europese Commissie onderzoekt of Apple bij de verkoop van iPadabonnementen voor kranten en tijdschriften de Europese wetgeving met de voeten treedt.

Europarlementslid Ivo Belet (CD&V) heeft aan Europees Commissaris voor Concurrentiebeleid Joaquin Almunia gevraagd om te onderzoeken of Apple bij de verkoop van iPad-abonnementen voor kranten en tijdschriften de Europese wetgeving met de voeten treedt en, indien nodig, maatregelen te nemen.

Apple eist van uitgevers, zo verduidelijk Belet maandag in een persbericht, dat ze hun kranten en magazines voor de iPad exclusief aan hun lezers aanbieden via iTunes, de webwinkel van Apple, en neemt 30 procent commissie op alle verkoop.

Dit betekent dat iPad- gebruikers geen krant of magazine meer kunnen bestellen via de webwinkel van de betrokken uitgevers en dat uitgevers hun winsten fors zien dalen.

“De iPad is zo gebruiksvriendelijk dat het onvermijdelijk zal doorbreken bij heel veel consumenten”, aldus Belet. “Maar het is onaanvaardbaar dat Apple iPadgebruikers verplicht om de ‘apps’ voor kranten en weekbladen enkel nog aan te kopen via iTunes.”

“Dat is een typisch geval van misbruik van dominante marktpositie. Bovendien is de handelswijze van Apple in strijd met de principes van interoperabiliteit en open internet.”

Conflict

De Standaard meldt maandag ook dat Vlaams minister van Media Ingrid Lieten (SP.A) deze week de Vlaamse uitgevers samenroept.

Vorige week ontvingen het Nederlandse NRC Media en het Belgische Roularta (Knack), die hun kranten of tijdschriften ook op de iPad aanbieden, het bericht dat hun iPad-app niet in overeenstemming is met de regels van de iTunes App Store. Ze zouden hun abonnementen in de toekomst moeten verkopen via iTunes.

Lieten wil met de uitgevers en de academische wereld bekijken hoe de Vlaamse overheid hun belangen kan helpen verdedigen, en of er een dossier kan worden aangelegd dat Europees kan worden aangekaart.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content