Spaanse luchthavens gesloten voor neerstortende Chinese raket

De Chinese raket die afgelopen maandag een onderdeel van een ruimtestation had gelanceerd en daarna ongecontroleerd op weg terug naar de aarde was, is vrijdag teruggekeerd in de dampkring. De brokstukken zijn in de Stille Oceaan gevallen.

Dat heeft United States Space Command van het Amerikaanse leger op Twitter gemeld.

Voordat de restanten van de raket ongecontroleerd in de oceaan stortten, vlogen ze over Zuid-Europa. In delen van Spanje werd het luchtruim daarom tijdelijk gesloten. Onder andere de luchthavens van Barcelona en Ibiza gingen een tijdje dicht.

Lees verder onder de tweet

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Duwtje

Zodra een ruimtevaartuig in een baan rond de aarde is gebracht, zijn de onderdelen die het hebben laten opstijgen niet meer nodig. In sommige gevallen krijgen ze dan een duwtje zodat ze worden gegrepen door de zwaartekracht. Ze plonzen daarna in de Grote Oceaan tussen Chili en Nieuw-Zeeland. Dat is de meest afgelegen plek op aarde. Het dichtstbijzijnde stuk land is bijna 2.700 kilometer verderop.

In andere gevallen krijgen de raketbrokstukken juist een duw omhoog, zodat ze zelf ook in een baan rond de aarde blijven. Daardoor draaien vele duizenden stukken ruimteafval rond onze planeet.

Ruimtestation

China lanceerde maandag het derde en laatste onderdeel van zijn ruimtestation Tiangong (Hemels Paleis). De module heet Mengtian, oftewel Dromen van de Hemel.

Afgelopen juli ging een ander deel naar het ruimtestation, en de resten van de raket kwamen toen bij de Filipijnen in zee terecht.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Partner Content