Schone technologie kan jaarlijks tot 4 miljoen mensenlevens redden

© Science Photo Library

Het promoten van efficiënte houtskoolstoofjes in ontwikkelingslanden en het verbeteren van de verbranding in dieselmotoren kunnen levens redden.

Wie er nog niet van overtuigd is dat de wetenschap praktische maatregelen kan aanreiken om zowel grote milieuproblemen als de menselijke mortaliteit aan te pakken, moet dringend een artikel in het topvakblad Science lezen, waaraan Frank Raes en zijn collega’s van een Europees onderzoekscentrum in het Italiaanse Ispra meewerkten.

De ploeg onderzocht de effecten van ongeveer vierhonderd technologische maatregelen op het terugdringen van vervuilende stoffen in de dagelijkse leefomgeving van mensen. Daarvan zouden er veertien uitermate efficiënt zijn in de strijd tegen vervuilers als methaan en roet. Toepassing ervan zou jaarlijks niet minder dan een tot vier miljoen mensenlevens redden, en een beduidende verhoging van de landbouwproductie in de hand werken. Tevens zou er tegen 2050 een vermindering van het broeikaseffect met een halve graad gerealiseerd worden.

De maatregelen zouden sneller effect hebben dan de strijd tegen de uitstoot van koolstofdioxide. Het gaat onder meer om het promoten van efficiënte houtskoolstoofjes in ontwikkelingslanden, en het verbeteren van de verbranding in dieselmotoren. (DD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content