We lezen al jaren over 3D printers, waarmee je thuis allerlei voorwerpen te voorschijn tovert. Kleren, servies, (glazen) juwelen, snoepgoed, ... zowat alles dat uit 1 (smeltbaar) materiaal bestaat, maakt zo'n printer op maat bij je thuis. De afdruktijd is verrassend kort en de uitvoering extreem gedetailleerd door de duizenden dunne laagjes materiaal die de printer op elkaar legt.

De ingebakken revolutie is evident: als iedereen zijn eigen huisraad, kleren, zelfs meubels bij elkaar kan printen, worden haast alle winkels overbodig. Bovendien staat in één klap een leger assemblagearbeiders op straat. Maar zo'n vaart loopt het vooralsnog niet.

Al is de markt wel in beweging. Sinds dit jaar zijn er betaalbare bouwpakketten op de markt, waarmee je je eigen printshop in huis haalt voor ongeveer € 1000. Helaas is de vormgeving verre van fraai en zijn ook de toepassingsmogelijkheden nog (te) beperkt.

Wie al even wil opwarmen, kan sinds kort voor dezelfde prijs met de Imodela freesmachine aan de slag. Dit schattige apparaat slijpt als het ware je ontwerp uit plastic, zacht hout of schuim, waarna je het kan beschilderen en bewerken. De designsoftware krijg je er gratis bij.

Voor de grote doorbraak is het echter nog even wachten op een moedige marktinnovator met oog voor design. En een databank vol speeltjes...

Tina Stroobandt / Jusbox.be

We lezen al jaren over 3D printers, waarmee je thuis allerlei voorwerpen te voorschijn tovert. Kleren, servies, (glazen) juwelen, snoepgoed, ... zowat alles dat uit 1 (smeltbaar) materiaal bestaat, maakt zo'n printer op maat bij je thuis. De afdruktijd is verrassend kort en de uitvoering extreem gedetailleerd door de duizenden dunne laagjes materiaal die de printer op elkaar legt. De ingebakken revolutie is evident: als iedereen zijn eigen huisraad, kleren, zelfs meubels bij elkaar kan printen, worden haast alle winkels overbodig. Bovendien staat in één klap een leger assemblagearbeiders op straat. Maar zo'n vaart loopt het vooralsnog niet. Al is de markt wel in beweging. Sinds dit jaar zijn er betaalbare bouwpakketten op de markt, waarmee je je eigen printshop in huis haalt voor ongeveer € 1000. Helaas is de vormgeving verre van fraai en zijn ook de toepassingsmogelijkheden nog (te) beperkt. Wie al even wil opwarmen, kan sinds kort voor dezelfde prijs met de Imodela freesmachine aan de slag. Dit schattige apparaat slijpt als het ware je ontwerp uit plastic, zacht hout of schuim, waarna je het kan beschilderen en bewerken. De designsoftware krijg je er gratis bij. Voor de grote doorbraak is het echter nog even wachten op een moedige marktinnovator met oog voor design. En een databank vol speeltjes... Tina Stroobandt / Jusbox.be