De plannen zijn al bekend van eind 2010. Het BIPT (Belgisch Instituut voor postdiensten en telecommunicatie) en de regionale regulatoren vinden dat de kabeloperatoren ook hun concurrenten moeten toelaten op hun netwerken. Concreet gaat het over Telenet in Vlaanderen en Voo in Wallonië. Het opengooien van de kabel betekent dat Mobistar of Base veel gemakkelijker dan nu digitale televisie zouden kunnen aanbieden en dus ook triple play-pakketten kunnen ontwikkelen waarmee hun klanten in één contract zowel breedbandinternet als telefonie en televisie in huis halen.

Op de plannen van eind vorig jaar reageerde de Europese Commissie, nochtans een onverdachte voorstander van vrije concurrentie, met een bezorgde waarschuwing. Commissaris voor de Digitale Agenda Neelie Kroes vroeg zich af of de Belgische regulatoren hun huiswerk wel gemaakt hadden. Ze zei niet dat de plannen niet door de beugel konden, maar vond dat ze 'argumentatie' misten: de regulatoren moesten goed nagaan of bepaalde markten echt door één speler gedomineerd worden en of de concurrentie echt gebaat wordt door het openstellen van de kabel. Achterliggende zorg hierbij: als je operatoren te snel verplicht hun netwerk ter beschikking te stellen van concurrenten, dan houden ze misschien geen redenen meer over om zwaar in nieuwe netwerken te investeren.

De BIPT-plannen kunnen niet los gezien worden van de aanhoudende klachten van Belgacom. Die operator is al langer verplicht om grote delen van zijn netwerk door te geven aan zijn concurrenten. Daardoor kon Telenet diensten aanbieden die zowel van het eigen netwerk als van dat van Belgacom gebruikmaakten, en waartegen Belgacom geen verhaal had.

Einde monopolie Telenet
BIPT, dat in januari overigens wel publieke steun kreeg van een Nederlandse KPN-topman die voordien altijd heel kritisch geweest was, zegt nu dat het de argumentatie verbetert maar de plannen zelf ongewijzigd doorzet. Telenet en Voo krijgen zes maanden om uit te rekenen welke tarieven ze willen aanrekenen. Daarna heeft BIPT zelf drie maanden nodig om die tarieven goed te keuren en is er wellicht nog eens zes maanden nodig om operationeel te worden. Tegen oktober 2012 kan het monopolie van Telenet op de kabel geschiedenis zijn.

In principe kan Telenet onder de nieuwe regeling ook naar Wallonië, door gebruik te maken van het netwerk van Voo. Maar in eerste instantie ziet het bedrijf vooral de nadelen. Voo trekt naar het hof van beroep en Telenet overweegt hetzelfde te doen. Ook Belgacom is niet tevreden, want de regulator maakt voor Belgacom expliciet een uitzondering. Omdat het bedrijf al een eigen digitaal platform heeft, hoeft het daarvoor niet bij Telenet langs te gaan. Maar de kabeloperatoren mogen wel 'helemaal' op het Belgacomnetwerk, waardoor er ongelijke mogelijkheden blijven bestaan.

Luc Baltussen

De plannen zijn al bekend van eind 2010. Het BIPT (Belgisch Instituut voor postdiensten en telecommunicatie) en de regionale regulatoren vinden dat de kabeloperatoren ook hun concurrenten moeten toelaten op hun netwerken. Concreet gaat het over Telenet in Vlaanderen en Voo in Wallonië. Het opengooien van de kabel betekent dat Mobistar of Base veel gemakkelijker dan nu digitale televisie zouden kunnen aanbieden en dus ook triple play-pakketten kunnen ontwikkelen waarmee hun klanten in één contract zowel breedbandinternet als telefonie en televisie in huis halen. Op de plannen van eind vorig jaar reageerde de Europese Commissie, nochtans een onverdachte voorstander van vrije concurrentie, met een bezorgde waarschuwing. Commissaris voor de Digitale Agenda Neelie Kroes vroeg zich af of de Belgische regulatoren hun huiswerk wel gemaakt hadden. Ze zei niet dat de plannen niet door de beugel konden, maar vond dat ze 'argumentatie' misten: de regulatoren moesten goed nagaan of bepaalde markten echt door één speler gedomineerd worden en of de concurrentie echt gebaat wordt door het openstellen van de kabel. Achterliggende zorg hierbij: als je operatoren te snel verplicht hun netwerk ter beschikking te stellen van concurrenten, dan houden ze misschien geen redenen meer over om zwaar in nieuwe netwerken te investeren. De BIPT-plannen kunnen niet los gezien worden van de aanhoudende klachten van Belgacom. Die operator is al langer verplicht om grote delen van zijn netwerk door te geven aan zijn concurrenten. Daardoor kon Telenet diensten aanbieden die zowel van het eigen netwerk als van dat van Belgacom gebruikmaakten, en waartegen Belgacom geen verhaal had. Einde monopolie Telenet BIPT, dat in januari overigens wel publieke steun kreeg van een Nederlandse KPN-topman die voordien altijd heel kritisch geweest was, zegt nu dat het de argumentatie verbetert maar de plannen zelf ongewijzigd doorzet. Telenet en Voo krijgen zes maanden om uit te rekenen welke tarieven ze willen aanrekenen. Daarna heeft BIPT zelf drie maanden nodig om die tarieven goed te keuren en is er wellicht nog eens zes maanden nodig om operationeel te worden. Tegen oktober 2012 kan het monopolie van Telenet op de kabel geschiedenis zijn. In principe kan Telenet onder de nieuwe regeling ook naar Wallonië, door gebruik te maken van het netwerk van Voo. Maar in eerste instantie ziet het bedrijf vooral de nadelen. Voo trekt naar het hof van beroep en Telenet overweegt hetzelfde te doen. Ook Belgacom is niet tevreden, want de regulator maakt voor Belgacom expliciet een uitzondering. Omdat het bedrijf al een eigen digitaal platform heeft, hoeft het daarvoor niet bij Telenet langs te gaan. Maar de kabeloperatoren mogen wel 'helemaal' op het Belgacomnetwerk, waardoor er ongelijke mogelijkheden blijven bestaan. Luc Baltussen