Saper, wat staat voor Sensor Amplified Perception For Explosives Recognition, werd ontwikkeld door studenten van de Militaire Technologische Universiteit van Warschau. Het gebruikt de magnetometer, het interne kompas in de smartphone, om variaties in het magnetische veld rond een mijn te detecteren.

Nadat de smartphone gekalibreerd is in een bepaalde omgeving, moet de telefoon zo'n 30 centimeter boven de grond heen en weer bewogen worden. Als er een mogelijke mijn gedetecteerd wordt, klinkt er een waarschuwing. Maar de app doet meer dan dat: bij een waarschuwing vergelijkt het programma de magnetische tekening met een database op het internet. Via gps wordt ook meteen de plaats van de detectie in een database opgenomen, en indien nodig zelfs gedeeld via sociale netwerken.

Technologische oplossingen voor wereldproblemen

Saper is een van de finalisten in de jaarlijkse Imagine-wedstrijd van Microsoft. Die kreeg dit jaar als uitdaging om een technologische oplossing te verzinnen voor belangrijke wereldproblemen zoals gezondheid en milieubescherming. Het programma werkt momenteel enkel op Windows-telefoons, maar de studenten hopen het binnenkort ook voor andere platformen beschikbaar te maken. Ze werken ook aan een externe magnetometer die detectie van op een meter afstand mogelijk moet maken.

110 miljoen mijnen wereldwijd

Wereldwijd liggen er naar schatting 110 miljoen mijnen in 64 landen - een tikkende tijdbom. Elke maand sterven achthonderd mensen in een ontploffing van landmijnen, in landen als Bosnië, Cambodja en Kroatië. Een van de grote problemen is dat het tienmaal zo duur is om een mijn te verwijderen dan om er een te leggen. (IPS)

Saper, wat staat voor Sensor Amplified Perception For Explosives Recognition, werd ontwikkeld door studenten van de Militaire Technologische Universiteit van Warschau. Het gebruikt de magnetometer, het interne kompas in de smartphone, om variaties in het magnetische veld rond een mijn te detecteren. Nadat de smartphone gekalibreerd is in een bepaalde omgeving, moet de telefoon zo'n 30 centimeter boven de grond heen en weer bewogen worden. Als er een mogelijke mijn gedetecteerd wordt, klinkt er een waarschuwing. Maar de app doet meer dan dat: bij een waarschuwing vergelijkt het programma de magnetische tekening met een database op het internet. Via gps wordt ook meteen de plaats van de detectie in een database opgenomen, en indien nodig zelfs gedeeld via sociale netwerken.Technologische oplossingen voor wereldproblemenSaper is een van de finalisten in de jaarlijkse Imagine-wedstrijd van Microsoft. Die kreeg dit jaar als uitdaging om een technologische oplossing te verzinnen voor belangrijke wereldproblemen zoals gezondheid en milieubescherming. Het programma werkt momenteel enkel op Windows-telefoons, maar de studenten hopen het binnenkort ook voor andere platformen beschikbaar te maken. Ze werken ook aan een externe magnetometer die detectie van op een meter afstand mogelijk moet maken. 110 miljoen mijnen wereldwijdWereldwijd liggen er naar schatting 110 miljoen mijnen in 64 landen - een tikkende tijdbom. Elke maand sterven achthonderd mensen in een ontploffing van landmijnen, in landen als Bosnië, Cambodja en Kroatië. Een van de grote problemen is dat het tienmaal zo duur is om een mijn te verwijderen dan om er een te leggen. (IPS)