Omroepen krijgen boete voor erotische boodschappen

De Vlaamse regulator voor de media heeft SBS Belgium en de Vlaamse Media Maatschappij elk een boete van 12.500 euro opgelegd voor het uitzenden van erotische boodschappen op de teletekstpagina’s van VT4, VijfTV, VTM, 2BE en JIM. Ze moeten de beslissing van de VRM ook bekendmaken op hun teletekststartpagina.

In 2008 kregen de omroepen al een waarschuwing en tijdens het voorjaar van 2010 werden ze opnieuw gecontroleerd. Sommige pagina’s bleken seksueel getinte berichten te bevatten die zonder filter en gedurende de hele dag raadpleegbaar waren. Dergelijke berichten zijn volgens de regulator niet geschikt voor sommige minderjarigen en mogen enkel worden uitgezonden indien wordt gewaarborgd dat minderjarigen ze normaal niet kunnen zien of beluisteren.

De boodschappen werden echter gewoon overdag uitgezonden en de omroep trof geen technische maatregelen om te verhinderen dat het jonge publiek ze te zien kreeg. Een vermelding met 18+ vindt de regulator onvoldoende.

Ook bij TMF zijn soortgelijke boodschappen aangetroffen. Omdat het voor deze zender om een eerste vaststelling gaat, kreeg het enkel een waarschuwing.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content