Nieuwe plastic lamp is spotgoedkoop en even zuinig als LED

Tom Vandyck
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

Vaarwel spaarlamp? VS-onderzoekers hebben een revolutionaire lamp ontwikkeld die net zo zuinig is als LED, goedkoper dan een gloeilamp en eender welke kleur produceert – zelfs die van zonlicht.

De nieuwe lamp kreeg de naam FIPEL mee: ‘Field-Induced Polymer Electroluminescent. Ze werd ontwikkeld door David Caroll, een professor op de Wake Forst-universiteit in Nort Carolina.

Caroll maakte zijn lampen met drie lagen plastic waarin speciale nanodeeltjes verwerkt zijn. Stuur er een elektrische stroom doorheen en de zaak geeft licht.

Zonlicht

De voordelen van de FIPEL zijn legio, zegt Caroll. Aangezien ze van plastic zijn, kan je ze elke vorm geven die je wil: peertjes voor thuis, of platte rechthoeken voor kantoorplafonds. In tegenstelling tot spaarlampen of LED’s, die vaak een kil licht geven, kan je ze ook elke gewenste kleur meegeven. “Zelfs die van zonlicht”, zegt Caroll.

FIPEL’s zijn even zuinig als LED’s. Maar in tegenstelling tot LED-lampen, die stukken van mensen kosten, zijn ze goedkoop. “Dat komt omdat ze een hoge tolerantie voor productiefouten hebben”, legde Caroll uit aan de BBC. Er hoeven dus geen ingewikkelde productiemethodes aan te pas te komen.

In tegenstelling tot spaarlampen bevatten FIPEL’s geen giftige stoffen. Aangezien ze niet van glas gemaakt zijn, kunnen ze niet breken. Ze zijn ook duurzaam: Caroll heeft een prototype in zijn bureau staan dat al tien jaar werkt, zegt hij.

Heilige graal

Dertig procent van alle elektriciteit die in de VS verbruikt wordt, gaat naar verlichting, stipt professor Caroll aan. Als je wat wil doen aan CO2-uitstoot en klimaatverandering, moet je dat zien terug te brengen. Zuinigere lampen die mensen ook daadwerkelijk willen kopen, zijn dan ook de heilige graal van de zoektocht naar energie-efficiëntie.

Of de FIPEL zijn hype waarmaakt, kan de buitenwacht met een beetje meeval relatief gauw al met eigen ogen vaststellen. De commerciële productie begint in 2013.

Partner Content