Nieuwe controverse over Chinese toeleveraars van Apple

© Epa

Arbeiders bij de Chinese toeleveringsbedrjven van technologiegigant Apple werken in slechte omstandigden en zijn onderbetaald. Dat staat in een rapport van de ngo China Labor Watch.

Gemiddeld presteren de werknemers van de toeleveraars 100 tot 130 overuren per maand, terwijl de Chinese wet maximaal 36 overuren toestaat, zegt China Labor Watch.

Clandestiene observaties

De Amerikaanse ngo onderzocht de arbeidsomstandigheden bij tien Chinese toeleveranciers van Apple. De productieketen wordt gekenmerkt door omstandigheden die een bedreiging voor de gezondheid vormen en lange, slecht betaalde werkuren, zegt de groep.

Het rapport is opgesteld op basis van interviews met werknemers en clandestiene observaties in de werkplaatsen.

Foxconn

Het volgt op een ander onderzoek door de ngo Fair Labor Association, die met toestemming van Apple bij drie Chinese toeleveranciers onderzoek deed. Ook in dat rapport is sprake van overdreven overeruren en lage lonen.

Als gevolg van dat onderzoek beloofde het Taiwanese Foxconn, de grootste toeleverancier van Apple, zich in regel te stellen met de Chinese wetgeving.

Toxische stoffen

Volgens China Labor Watch overtreden zowat alle toeleveranciers het arbeidsrecht, vaak nog meer dan Foxconn. De lage lonen dwingen de arbeiders tot het aanvaarden van overuren. Ze worden blootgesteld aan een hoog lawaainiveau en aan toxische stoffen. Vaak gebeuren er ongevallen met de machines.

De directeur van de ngo heeft Apple-ceo Tim Cook in een brief gevraagd actie te ondernemen om de arbeidsomstandigheden in China te verbeteren. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content