53 minuten en 9 seconden: zo lang had Zac Vawter nodig om te voet van de begane grond naar het 412 meter hoge observatiedek van de Willis Tower te komen, meldt CNN. De in totaal 442 hoge wolkenkrabber, voorheen bekend als de Sears Tower, is de hoogste van de VS.

Vawters kunstbeen is een nog groter technisch wonder dan de wolkenkrabber die hij ermee bedwong. Hij bestuurt het met een 'neurale interface' - met zijn hersenen en zenuwbanen, dus. Dat soort technologie is eerder al uitgetest met kunstarmen en -vingers, maar nog nooit met een been, waar iemand op steunt met zijn volle gewicht.

Menselijk proefkonijn
Vawter (31) komt uit Seattle en verloor zijn been drie jaar geleden bij een motorongeluk. Op de universiteit was hij een langeafstandsloper.

Na zijn ongeluk bood Vawter zichzelf aan als menselijk proefkonijn op het Rehabilitation Institute of Chicago, een gespecialiseerd ziekenhuis.

Het kunstbeen kost acht miljoen dollar. Het werd ontwikkeld in samenwerking met het Amerikaanse leger en een aantal topuniversiteiten.

Denken is doen

Het been wordt aangedreven door elektrische motortjes en reageert op zenuwimpulsen uit Vawters dijbeen. Als hij aan lopen denkt, krijgt het been de impuls en doet de software wat nodig is om hem aan het wandelen te krijgen.

De computerdata van Vawters beklimming van de Willis Tower werd minutieus opgeslagen voor verdere analyse.

"Dit is heel opwindend", zei hij achteraf. "Ik hoop dat we met onze research de grenzen kunnen verleggen van waar deze technologie toe in staat is." (TV)53 minuten en 9 seconden: zo lang had Zac Vawter nodig om te voet van de begane grond naar het 412 meter hoge observatiedek van de Willis Tower te komen, meldt CNN. De in totaal 442 hoge wolkenkrabber, voorheen bekend als de Sears Tower, is de hoogste van de VS. Vawters kunstbeen is een nog groter technisch wonder dan de wolkenkrabber die hij ermee bedwong. Hij bestuurt het met een 'neurale interface' - met zijn hersenen en zenuwbanen, dus. Dat soort technologie is eerder al uitgetest met kunstarmen en -vingers, maar nog nooit met een been, waar iemand op steunt met zijn volle gewicht. Menselijk proefkonijn Vawter (31) komt uit Seattle en verloor zijn been drie jaar geleden bij een motorongeluk. Op de universiteit was hij een langeafstandsloper. Na zijn ongeluk bood Vawter zichzelf aan als menselijk proefkonijn op het Rehabilitation Institute of Chicago, een gespecialiseerd ziekenhuis. Het kunstbeen kost acht miljoen dollar. Het werd ontwikkeld in samenwerking met het Amerikaanse leger en een aantal topuniversiteiten. Denken is doen Het been wordt aangedreven door elektrische motortjes en reageert op zenuwimpulsen uit Vawters dijbeen. Als hij aan lopen denkt, krijgt het been de impuls en doet de software wat nodig is om hem aan het wandelen te krijgen. De computerdata van Vawters beklimming van de Willis Tower werd minutieus opgeslagen voor verdere analyse. "Dit is heel opwindend", zei hij achteraf. "Ik hoop dat we met onze research de grenzen kunnen verleggen van waar deze technologie toe in staat is." (TV)