De advocaten van de 57-jarige Raynald Desjardins en zijn kompanen binden de strijd aan. Zo vragen ze zich onder meer af welke methodes gehanteerd werden bij de telefoontap. Omdat het gerecht treuzelt om de onderzoekstechnieken vrij te geven, overheerst de Blackberrytheorie. In een regio waar 46% van de smartphonegebruikers in het bezit is van een Blackberry, hebben niet alleen de maffiosi belang bij de uitslag.

Met een Blackberry is het mogelijk om naast sms'en ook berichten te sturen via het messengerplatform, waarmee gecommuniceerd kan worden met andere Blackberrygebruikers. Die berichten laten geen enkel spoor na bij de operator of op het internet. Ze worden alleen bijgehouden bij de firma Research in Motion (RIM), maar blijven wel in hun gecodeerde vorm. Blackberry kwam al eerder in opspraak omdat in het algemeen alle berichten decodeerbaar moeten zijn om onder meer communicatie tussen misdadigers moeilijker te maken. Het merk heeft tot hiertoe altijd vriendelijk bedankt.

Nu zijn experten ervan overtuigd dat de politie het geheim toch heeft kunnen ontfutselen. Misschien heeft een van de 2.000 werknemers die eerder ontslagen werden uit de school geklapt.

Maffiapraktijken

De gangsters worden ervan verdacht op 24 november vorig jaar maffiabaas Salvatore Montagna geliquideerd te hebben. Montagna heeft aan het hoofd gestaan van de New Yorkse clan van de Bonanno's, een van de vijf families van de Cosa Nostra. De 'bambino boss' was een van de grootste breinen achter de georganiseerde misdaad, eerst in de Verenigde Staten en later in Canada.

Raynald Desjardins was een paar maanden eerder zelf slachtoffer van een moordpoging. Zijn sportauto werd doorboord met kogels, maar hij kan het nog steeds navertellen. Desjardins is een van de enige Québecois die tot het Italiaanse misdaadmilieu werd toegelaten. Hij werd eerder al veroordeeld tot 15 jaar cel nadat hij probeerde 740 cocaïne Canada binnen te smokkelen.

Sinds de moordpoging wordt Desjardins op alle mogelijk manieren gecontroleerd. Canada was er zo van overtuigd dat de zaak gevolgen zou hebben dat de politie van Québec en de Canadese Rijkswacht voor een keer besloten hun krachten te bundelen. De laatste maanden werd Québec geplaagd door een golf van misdaden, waarschijnlijk als gevolg van een bendeoorlog die al tientallen jaren bezig is. (MVB)

Bron: Le Monde

De advocaten van de 57-jarige Raynald Desjardins en zijn kompanen binden de strijd aan. Zo vragen ze zich onder meer af welke methodes gehanteerd werden bij de telefoontap. Omdat het gerecht treuzelt om de onderzoekstechnieken vrij te geven, overheerst de Blackberrytheorie. In een regio waar 46% van de smartphonegebruikers in het bezit is van een Blackberry, hebben niet alleen de maffiosi belang bij de uitslag. Met een Blackberry is het mogelijk om naast sms'en ook berichten te sturen via het messengerplatform, waarmee gecommuniceerd kan worden met andere Blackberrygebruikers. Die berichten laten geen enkel spoor na bij de operator of op het internet. Ze worden alleen bijgehouden bij de firma Research in Motion (RIM), maar blijven wel in hun gecodeerde vorm. Blackberry kwam al eerder in opspraak omdat in het algemeen alle berichten decodeerbaar moeten zijn om onder meer communicatie tussen misdadigers moeilijker te maken. Het merk heeft tot hiertoe altijd vriendelijk bedankt. Nu zijn experten ervan overtuigd dat de politie het geheim toch heeft kunnen ontfutselen. Misschien heeft een van de 2.000 werknemers die eerder ontslagen werden uit de school geklapt. Maffiapraktijken De gangsters worden ervan verdacht op 24 november vorig jaar maffiabaas Salvatore Montagna geliquideerd te hebben. Montagna heeft aan het hoofd gestaan van de New Yorkse clan van de Bonanno's, een van de vijf families van de Cosa Nostra. De 'bambino boss' was een van de grootste breinen achter de georganiseerde misdaad, eerst in de Verenigde Staten en later in Canada. Raynald Desjardins was een paar maanden eerder zelf slachtoffer van een moordpoging. Zijn sportauto werd doorboord met kogels, maar hij kan het nog steeds navertellen. Desjardins is een van de enige Québecois die tot het Italiaanse misdaadmilieu werd toegelaten. Hij werd eerder al veroordeeld tot 15 jaar cel nadat hij probeerde 740 cocaïne Canada binnen te smokkelen. Sinds de moordpoging wordt Desjardins op alle mogelijk manieren gecontroleerd. Canada was er zo van overtuigd dat de zaak gevolgen zou hebben dat de politie van Québec en de Canadese Rijkswacht voor een keer besloten hun krachten te bundelen. De laatste maanden werd Québec geplaagd door een golf van misdaden, waarschijnlijk als gevolg van een bendeoorlog die al tientallen jaren bezig is. (MVB) Bron: Le Monde