Uit Vlaamse en Nederlandse onderzoeken blijkt dat laagopgeleiden meer tijd op het internet doorbrengen dan hoogopgeleiden. Opvallend is dat actieve internetgebruikers met een laag diploma vooral gebruik maken van sociale websites.

Een studie van de Universiteit van Twente toont aan dat Nederlanders met een lager opleidingsniveau per dag gemiddeld 3 uur en 4 minuten doorbrengen op het internet. Hiermee doen ze ruim een half uur beter dan hoogopgeleiden. De Nederlandse onderzoekers spreken van een sociale revolutie.

Volgens het Nederlands onderzoek maken mensen met de middelbare school als hoogste diploma vooral gebruik van internettoepassingen als chatten, sociale netwerksites en online gamen. Mensen met een opleiding aan de hogeschool of universiteit hanteren internet vooral als informatiebron.

Op basis van de cijfers van Digimeter blijkt dat die trend ook in Vlaanderen bestaat. Op het totaal van alle sociale netwerkgebruikers heeft 49 procent een attest van de secundaire school als hoogste diploma. De groep van universitairen is goed voor 20 procent van de sociale internetprofielen op Facebook, Netlog en Twitter.

Onderzoeker Jo Pierson van IBBT-SMIT, een studiegroep aan de Vrije Universiteit Brussel, stelt vast dat het gebruik van sociale netwerksites aan een steile opmars bezig is: "De drempel voor het internetgebruik is in 2010 fel verlaagd. Meer en meer lageropgeleiden en werklozen vinden hun weg naar de sociale media op het internet."

Digimeter is een initiatief van het Instituut voor Breedband Technologie (IBBT) en meet jaarlijks hoe het gesteld is met digitaal' Vlaanderen. Door de burgers te vragen naar hun mediabezit- en gebruik worden de ICT- en mediatrends in Vlaanderen in kaart gebracht.

Uit Vlaamse en Nederlandse onderzoeken blijkt dat laagopgeleiden meer tijd op het internet doorbrengen dan hoogopgeleiden. Opvallend is dat actieve internetgebruikers met een laag diploma vooral gebruik maken van sociale websites. Een studie van de Universiteit van Twente toont aan dat Nederlanders met een lager opleidingsniveau per dag gemiddeld 3 uur en 4 minuten doorbrengen op het internet. Hiermee doen ze ruim een half uur beter dan hoogopgeleiden. De Nederlandse onderzoekers spreken van een sociale revolutie. Volgens het Nederlands onderzoek maken mensen met de middelbare school als hoogste diploma vooral gebruik van internettoepassingen als chatten, sociale netwerksites en online gamen. Mensen met een opleiding aan de hogeschool of universiteit hanteren internet vooral als informatiebron. Op basis van de cijfers van Digimeter blijkt dat die trend ook in Vlaanderen bestaat. Op het totaal van alle sociale netwerkgebruikers heeft 49 procent een attest van de secundaire school als hoogste diploma. De groep van universitairen is goed voor 20 procent van de sociale internetprofielen op Facebook, Netlog en Twitter. Onderzoeker Jo Pierson van IBBT-SMIT, een studiegroep aan de Vrije Universiteit Brussel, stelt vast dat het gebruik van sociale netwerksites aan een steile opmars bezig is: "De drempel voor het internetgebruik is in 2010 fel verlaagd. Meer en meer lageropgeleiden en werklozen vinden hun weg naar de sociale media op het internet."