Internetbedrijven neuzen in uw smartphone via Apps

© Reuters

Bedrijven gebruiken Apps om informatie te verzamelen over het privéleven van gebruikers om zo allerlei ongevraagde reclame te kunnen sturen.

Dat blijkt uit vijftig gebruiksvoorwaarden van Android Apps, die The Sunday Times onder de loep nam.

Volgens de krant vinken de meeste gebruikers bij het downloaden de gebruiksaanwijzingen blindelings voor akkoord aan. Dikwijls staat dat de verzamelde gegevens kunnen worden doorverkocht, waarna niet alleen gebruikers bijvoorbeeld met allerlei ongevraagde reclame worden opgezadeld, maar ook hun eigen contacten.

Facebook leest sms’jes

Niet enkel kleine bedrijven verzamelen en gebruiken privégegevens, ook Facebook, Google en Yahoo doen het. De App van Facebook kan volgens de gebruiksvoorwaarden sms’jes lezen die in het geheugen of de kaart van de smartphone opgeslagen werd. Het bedrijf zou die gegevens gebruiken in een onderzoek om zelf een berichtendienst op te zetten.

Uit de gebruiksvoorwaarden blijkt dat foto’s en video’s op elk ogenblik genomen kunnen worden door onder meer Flickr Photo Sharing, You Tube Video Sharing, Badoo Dating, Extreme Blight flashlight Tool.

De meeste Apps, waaronder Flickr (Photo en Film), TweetDeck, Yahoo Messenger, kunnen zien wie je belt.

Het Wilde Westen

Apps-ontwikkelaar Daniel Rosenfield (Sun Products) legt in de krant de vinger op de wonde door te zeggen dat advertenties sturen naar gebruikers van gratis Apps meer opbrengt dan het verkopen van de App zelf.

Burgerrechtenbeweging Big Brother Watch omschrijft de Apps-markt als het “ongereglementeerde Wilde Westen”. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content