Internet is ons nieuwe geheugen

De mens rekent steeds meer op internet om zaken te onthouden.

Dat blijkt uit onderzoek waarover wordt bericht in het wetenschappelijk vakblad Science.

Centraal in het onderzoek staat het concept “transactief geheugen”. Dat werd voor het eerst geïntroduceerd door Daniel Wegner. De wetenschapper, die ook meewerkte aan dit onderzoek, beschreef hoe mensen in langdurige relaties elkaar gebruiken als externe geheugenbank.

Betsy Sparrow van Columbia University wou nagaan of het internet ook een vorm van dit transactieve geheugen is geworden. Zo bleek dat deelnemers aan haar onderzoek aanzienlijk trager reageerden op ‘juist of fout’-stellingen wanneer het onderwerpen betrof die te maken hebben met internet. Dat doet vermoeden dat de deelnemers er onmiddellijk aan dachten de computer te gebruiken om het antwoord te vinden.

Dom
In een ander experiment van Sparrow en haar team werd de helft van de deelnemers verteld dat ze een reeks feiten moest stockeren in bestanden op een computer. De anderen werd verteld dat de informatie zou verdwijnen. Die laatste groep herinnerde zich nadien de feiten veel beter. De eerste groep wist echter zeer goed waar de informatie was opgeslagen.

“Ik denk niet dat Google ons dom maakt. We veranderen gewoon de manier waarop we dingen onthouden. Als je dezer dagen zelfs tijdens een wandeling op straat online kan opzoeken, dan moet je vooral weten waar die informatie te vinden is. Het is zoals met mensen. De kunst is om je te herinneren bij wie je terecht moet voor specifieke informatie”, besloot Sparrow op de website van de Britse openbare omroep. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content