Cijfers van het statistiekbureau NetApplications leren dat Internet Explorer van het softwarebedrijf Microsoft nog steeds de internetmarkt domineert. Maar de browser verliest duidelijk marktaandeel.

In 2003 was Internet Explorer nog de alleenheerser in het internetrijk met 95 procent marktaandeel. Vandaag zijn die cijfers teruggezakt tot 59,9 procent. Die enorme daling is mogelijk te wijten aan de recente klachten over de browser. Gebruikers van Internet Explorer 6 kregen de raad te veranderen van browser wegens veiligheidsproblemen.

Daarnaast zijn er meer alternatieven dan vroeger. Sinds maart dit jaar kunnen Europese Microsoft-gebruikers zelf kiezen welke browser ze willen installeren. Die beslissing kwam er na een tienjarig dispuut met de Europese Commissie. Die vond dat de automatische installering van Internet Explorer inging tegen de regels van de eerlijke concurrentie.

Firefox en Chrome

Het zal nog lang duren vooraleer de rivalen van Internet Explorer de markleider zullen inhalen, maar ze zijn alvast goed bezig. Met 24,5 procent marktaandeel haalt Firefox de tweede plaats. En ook Chrome van de zoekmachine Google kent een sterke stijging. Nu heeft het 6,7 procent marktaandeel in vergelijking met 1,7 procent vorig jaar.

Cijfers van het statistiekbureau NetApplications leren dat Internet Explorer van het softwarebedrijf Microsoft nog steeds de internetmarkt domineert. Maar de browser verliest duidelijk marktaandeel. In 2003 was Internet Explorer nog de alleenheerser in het internetrijk met 95 procent marktaandeel. Vandaag zijn die cijfers teruggezakt tot 59,9 procent. Die enorme daling is mogelijk te wijten aan de recente klachten over de browser. Gebruikers van Internet Explorer 6 kregen de raad te veranderen van browser wegens veiligheidsproblemen. Daarnaast zijn er meer alternatieven dan vroeger. Sinds maart dit jaar kunnen Europese Microsoft-gebruikers zelf kiezen welke browser ze willen installeren. Die beslissing kwam er na een tienjarig dispuut met de Europese Commissie. Die vond dat de automatische installering van Internet Explorer inging tegen de regels van de eerlijke concurrentie.Firefox en Chrome Het zal nog lang duren vooraleer de rivalen van Internet Explorer de markleider zullen inhalen, maar ze zijn alvast goed bezig. Met 24,5 procent marktaandeel haalt Firefox de tweede plaats. En ook Chrome van de zoekmachine Google kent een sterke stijging. Nu heeft het 6,7 procent marktaandeel in vergelijking met 1,7 procent vorig jaar.