Het was nog nooit zo makkelijk om je huis in te richten

© .
Matthijs van der Wielen

Met de award winning app Amikasa heeft het design bureau INDG dé manier ontwikkeld om je huis online in te richten. Breek je hoofd niet langer over hoe een bepaald meubelstuk er in je woning uit zou zien: trek wat digitale muren op, richt je huis in en zie met behulp van Augmented Reality de meubels ook echt in je kamer staan.

De technologie achter de app bestond al langer en werd zelfs al gebruikt door INDG voor applicaties voor sommige klanten. “Bedrijven wilden zelf de tools kunnen gebruiken in de winkel om klanten of salesmensen bij te staan. Maar wat we merkten was dat het voor de consument helemaal niet interessant was om steeds een app van een ander merk te hebben. In je huis staat niet alles van een merk. Het is een mix.” vertelt CMO Micha Savelsbergh weekend.be tijdens een uitgebreid gesprek over de app.

Het was nog nooit zo makkelijk om je huis in te richten
© .

De App

Amikasa biedt gebruikers de mogelijkheid om een 3D model te maken van een kamer. In de Room Builder kan je muren, trappen, stoelen en nog veel meer andere meubels en decoratie op elke mogelijke manier neerzetten. De gebruikers kunnen de kamer van boven bekijken, alsof je naar een plattegrond kijkt, of schuin van boven in 3D om tijdens het inrichten een goed gevoel van de ruimte te behouden. Het is zelfs mogelijk om door de ruimte te wandelen, waardoor je echt kan zien en voelen of je gekozen inrichting werkt voor jou. Het bijzondere is dat het erg makkelijk te gebruiken is en er toch buitengewoon goed uitziet.

Als je de app voor het eerst gebruikt worden er enkele handige tips gegeven, alleen ben je vrij om op iedere moment aan te passen wat je wil en zit je niet vast binnen bepaalde stappen. “Vroeger bestonden er veel apps waarin mensen door allerlei stapjes heen moesten, iedereen dacht ‘dat werkt goed, dan weten mensen precies wat ze in welke stap aan het doen zijn’. Maar eigenlijk werkt dat al een tijdje helemaal niet meer zo. Mensen willen veel meer vrijheid. Wij hebben gezorgd dat je niet tegen kunstmatige barrières aanloopt,” aldus Micha Savelsbergh.

Met Amikasa heeft INDG programma’s die eigenlijk moeilijk te gebruiken zijn, hanteerbaar gemaakt voor iedereen. Het is fijn om te gebruiken en het is grafisch zo sterk dat je een mooie en realistische representatie hebt van hoe jij je kamer eruit wil laten zien.

Delen

Je kan de ruimtes die je gemaakt hebt ook makkelijk delen met anderen. Als je een kamer af hebt, kan je een link sturen naar iemand anders en die kan de kamer dan op zijn eigen apparaat bekijken. Dat maakt het ook mogelijk dat je een designer of binnenhuisarchitect je ruimte digitaal laat ontwerpen en dat je zelf via de app kan kijken wat hij heeft gemaakt. Als je het ergens niet mee eens bent, kan je het direct zelf aanpassen. Andersom kan natuurlijk ook, je stuurt je kamer naar een ontwerper en die kan daarna de kamer nog net een beetje bewerken zodat alles er nog beter uitziet. Dat maakt het ontzettend gemakkelijk om je woning zo in te richten als jij maar wil.

Een digitale stoel met behulp van Augmented Reality geplaats in een echte ruimte.
Een digitale stoel met behulp van Augmented Reality geplaats in een echte ruimte.© .

Augmented Reality

Naast de al erg indrukwekkende Room Builder biedt de app ook de mogelijkheid tot het gebruik van Augmented Reality (AR). De AR functie houdt in dat er met behulp van de app gekeken kan worden hoe gekozen meubels er daadwerkelijk uitzien in je ruimte. Richt de camera van je telefoon of tablet richting de plek waar je het meubelstuk neer wil zetten en op je scherm is dan het gekozen object te zien. Ook in de AR kan er gekozen worden welk object je wil zien en welke kleur het heeft. De AR heeft volgens INDG de echte “wow-factor”. Want waar de Room Builder al vrij realistisch is gaat de AR functie echt nog een flinke stap verder. Het is zelfs zo dat de AR gebruik maakt van de lichtinformatie van je camera om zo het 3D model in realtime realistisch te belichten. Het lijkt echt net alsof het object in de ruimte staat.

Webby

De kwaliteit van Amikasa is niet onopgemerkt gebleven en begin dit jaar heeft INDG het geluk gehad om een Webby te mogen ontvangen voor de beste Lifestyle App. De Webbys worden ook wel beschreven als de Oscars van het internet. Dat men de app zo goed vond en er een Webby aan toegekend heeft, komt volgens Micha door de algehele ervaring en uitstraling van Amikasa.

“Het is de combinatie van de AR, de ingewikkelde technologie en de gebruiksvriendelijkheid van de Room Builder die ervoor hebben gezorgd dat Amikasa de Webby heeft gewonnen. De achterliggende programma’s zijn ingewikkeld en moeilijk te gebruiken, niet iedereen kan hier mee overweg. Amikasa is daarentegen makkelijk te gebruiken, laat de gebruiker heel vrij en zorgt ook nog dat het er mooi uitziet. Er is helaas niet echt een lijst met criteria en we krijgen ook geen juryrapport met daarin waar ze op hebben gelet. Dus wat de doorslag heeft gegeven of in welk individueel onderdeel we echt uitblinken weten we niet. Maar duidelijk is dus dat alles bij elkaar en het totaalbeeld belangrijk is. Daarin waren we dan blijkbaar het beste.”

Het is lastig om uit te leggen hoe moeilijk het is om deze ingewikkelde technologieën zo mooi en toch hanteerbaar te maken. “Het ontwikkelen van de AR is gedaan door uiterst vakkundige mensen en zij hebben er een lange tijd aan gewerkt. Zelfs nu zijn ze nog niet helemaal tevreden.” vertelt Micha “Misschien dat dat wel aangeeft hoeveel werk erin heeft gezeten.”

Het licht uit de ruimte wordt opgevangen door de digitale stoel.
Het licht uit de ruimte wordt opgevangen door de digitale stoel.© .

Wat ook heeft bijgedragen aan de kwaliteit van de app is dat de verschillende disciplines erg nauw en soms zelf overlappend samenwerken bij INDG. Iedereen werkt hard om te zorgen dat het er mooi uit blijft zien. “Vaak is er iemand die het ontwerp maakt en een programmeur die het dan uitvoert. Bij ons loopt dat best wel door elkaar. Onze programmeurs zijn ook erg bezig met design. Bijvoorbeeld de manier waarop het opstartscherm en het menu met het honingraatje bewegen, daar heeft iemand zelf een programma voor geschreven zodat de overgangen altijd goed verlopen en dat het er nooit raar uit ziet of dat je een halve honingraat krijgt. Dat is niet van te voren door een designer bedacht. Dat geeft het toch ook wel iets extra’s dat de ontwikkeling van de app vanuit zo veel verschillende hoeken met zoveel zorg is benaderd

Verdere ontwikkeling

Het team van INDG probeert de app continu te verbeteren zodat het voor steeds meer mensen een hulpmiddel zal zijn bij het (her)inrichten van hun woning. Zelf kijken ze continu naar hoe ze de ervaring van de app beter kunnen maken, maar ook de vragen of meubelverzoeken van gebruikers helpen heel erg in wat ze nog kunnen doen. Ze krijgen graag verzoekjes via de mail of de app, dat helpt ze alleen maar verder.

De belangrijkste stap is eigenlijk het uitbreiden van het aanbod aan meubels, want nu is nog niet alles beschikbaar. “Door de webby hebben we extra aandacht gekregen. We worden nu vaker benaderd door verschillende merken, ontwerpers en designers. We zijn met hen aan het kijken welke meubels we er verder in gaan zetten, dat kan echt van alles zijn.

Daarnaast willen ze de app ook openlijk toegankelijk maken voor de gebruikers. Als je als gebruiker in de app zit en je merkt dat er iets nog niet in zit, dan kan je deze zelf aan de app toevoegen. Ze willen dat je in een searchbox kan zoeken naar meubels. Eventueel kan deze zoekopdracht gekoppeld worden aan bestaande data, dan kan je vanuit daar de objecten importeren. Als je het object nog niet hebt kunnen vinden, wil INDG het mogelijk maken dat je zelf handmatig een object kan toevoegen. Wat INDG zelf zal doen, is monitoren welke dingen mensen er in zetten. Als heel veel mensen hetzelfde object toevoegen dan kunnen ze deze samenvoegen, verbeteren en dan voor iedereen beschikbaar stellen. “Het moet niet zo zijn dat we zo meteen met een catalogus zitten van 2000 piano’s die misschien allemaal lelijk zijn”. Er wordt op het moment al gewerkt aan het opengooien van de app en ze hebben al ideeën over hoe ze dit willen aanpakken. Alleen moet er nog wel veel gebeuren en zal het nog even wachten zijn tot we zelf onze meubels toe kunnen voegen. Gelukkig kan je wel een mail sturen of via de app een aanvraag doen voor een object en dan zullen de programmeurs van INDG zelf het object toevoegen. Hoelang het dan duurt voordat hij in de app staat, is echter niet bekend, dat hangt van de aanvraag af en of er nog meer mensen eenzelfde meubel willen. “Er zit een fixed team op, maar dat is niet oneindig groot” verklaart Micha.

Het was nog nooit zo makkelijk om je huis in te richten
© .

Het vernieuwende en unieke van Amikasa helpt niet alleen de (ver)bouwende consumenten, ook voor INDG zelf geeft de app een kijkje in de mogelijkheden van de toekomst. “Het bestaan van een virtuele versie van je huis opent zo verschrikkelijk veel mogelijkheden, maar is tegelijk ook nog maar het begin van wat je met dit soort toepassingen in combinatie met 3D allemaal kunt bewerkstelligen. Met een klein team van “believers” kijken we nu naar de invloed die dit zal hebben op allerlei gebieden, ook buiten het huis of interieur. Consumer Electronics, Automotive en Fashion zijn daarin voor ons interessant, maar we zijn ook dagelijks bezig met medical devices en de manier waarop healthcare en patiënten voorlichting kan veranderen.” aldus CEO en oprichter van INDG Frans Vriesendorp.

Amikasa is voorlopig alleen beschikbaar in IOS al bestaat er ook een bèta versie voor Windows. Dit is gedaan om de app zo snel mogelijk door te kunnen ontwikkelen zonder iedere nieuwe update op ieder platform te moeten testen. Voor de niet IOS gebruikers is het dus nog even wachten.

(MvdW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content