In de laatste rechte lijn waren er nog twee projecten in de running. Aan de ene kant Australië en Nieuw-Zeeland, die een gezamenlijk voorstel hadden ingediend. Aan de andere kant Zuid-Afrika, dat de grote radiotelescoop in de Karoowoestijn wilde neerplanten. Eerder al vielen China en Argentinië uit in de race.

Het zag er naar uit dat slechts een partij als winnaar uit de bus zou komen, maar de organisatie van het Square Kilometre Arrayproject (SKA) kon uiteindelijk niet kiezen tussen de twee topkandidaten. Zo komt de bouw van het project in twee delen van de wereld terecht.

Een vierkante kilometer

Het SKA-project kost 1,5 miljard euro en zal uit 3000 à 4000 schotels bestaan. SKA is tussen de 50 en 100 keer sterker dan de radiotelescopen van deze tijd. De schotels zouden worden verspreid over een vierkante kilometer en zullen een diameter hebben van vijftien meter per stuk.

De constructie van het schotelpark begint in 2016 en moet volledig werken in 2024. Wetenschappers zullen er onderzoek verrichten naar onder andere sterrenstelsels, buitenaards leven en zwarte gaten. Einsteins theorie van de zwaartekracht zal er ook proefondervindelijk bestudeerd worden.

Radiogolven

Radiotelescopen vertalen radiogolven in beelden. Zo kunnen ze bepaalde delen van het universum weergeven die door kosmisch stof gemaskeerd zijn. Dat is niet het geval bij optische telescopen. Hun functioneren hangt sterk af van hoeveel lichtvervuiling er aanwezig is.

Omdat radiogolven de langste golflengte en de laagste frequentie in het elektromagnetisch spectrum hebben, zijn ze heel gevoelig aan signaalstoringen. Radiotelescopen werken enkel goed op een plaats waar zo weinig mogelijk inmenging is van andere frequenties. Autoverkeer, wilde dieren en zelfs de schotels op zich zijn al voldoende om het signaal van de wijs te brengen.

Supercomputer

Een supercomputer in het Nederlandse dorp Dwingeloo zal alle data van de antennes verwerken. Informaticabedrijven IBM en Astron staan in voor de ontwikkeling van de computer, die 33 miljoen euro kost en de rekenkracht heeft van 100 miljoen gewone pc's. (SDG)

In de laatste rechte lijn waren er nog twee projecten in de running. Aan de ene kant Australië en Nieuw-Zeeland, die een gezamenlijk voorstel hadden ingediend. Aan de andere kant Zuid-Afrika, dat de grote radiotelescoop in de Karoowoestijn wilde neerplanten. Eerder al vielen China en Argentinië uit in de race. Het zag er naar uit dat slechts een partij als winnaar uit de bus zou komen, maar de organisatie van het Square Kilometre Arrayproject (SKA) kon uiteindelijk niet kiezen tussen de twee topkandidaten. Zo komt de bouw van het project in twee delen van de wereld terecht. Een vierkante kilometer Het SKA-project kost 1,5 miljard euro en zal uit 3000 à 4000 schotels bestaan. SKA is tussen de 50 en 100 keer sterker dan de radiotelescopen van deze tijd. De schotels zouden worden verspreid over een vierkante kilometer en zullen een diameter hebben van vijftien meter per stuk. De constructie van het schotelpark begint in 2016 en moet volledig werken in 2024. Wetenschappers zullen er onderzoek verrichten naar onder andere sterrenstelsels, buitenaards leven en zwarte gaten. Einsteins theorie van de zwaartekracht zal er ook proefondervindelijk bestudeerd worden. Radiogolven Radiotelescopen vertalen radiogolven in beelden. Zo kunnen ze bepaalde delen van het universum weergeven die door kosmisch stof gemaskeerd zijn. Dat is niet het geval bij optische telescopen. Hun functioneren hangt sterk af van hoeveel lichtvervuiling er aanwezig is. Omdat radiogolven de langste golflengte en de laagste frequentie in het elektromagnetisch spectrum hebben, zijn ze heel gevoelig aan signaalstoringen. Radiotelescopen werken enkel goed op een plaats waar zo weinig mogelijk inmenging is van andere frequenties. Autoverkeer, wilde dieren en zelfs de schotels op zich zijn al voldoende om het signaal van de wijs te brengen. Supercomputer Een supercomputer in het Nederlandse dorp Dwingeloo zal alle data van de antennes verwerken. Informaticabedrijven IBM en Astron staan in voor de ontwikkeling van de computer, die 33 miljoen euro kost en de rekenkracht heeft van 100 miljoen gewone pc's. (SDG)