Google stopt met het censureren van de resultaten van zijn internetzoekmachine in China. Het Amerikaanse bedrijf leidt daarvoor zijn Chinese bezoekers voortaan om via zijn website in Hong Kong.
China reageert verontwaardigd op de beslissing van Google. Volgens Peking schendt het bedrijf "een geschreven belofte heeft verbroken die het heeft gedaan bij zijn intrede op de Chinese markt".

Het Witte Huis verklaarde maandag op zijn beurt "ontgoocheld" te zijn over het mislukken van de onderhandelingen tussen Google en de Chinese autoriteiten.

Hackers
Google liet twee maanden geleden al weten een vertrek uit China te overwegen, nadat Chinese mensenrechtenactivisten het slachtoffer waren geworden van cyberaanvallen op hun Gmail-adressen.

Het vermoeden bestond dat de aanvallen vanuit China waren georganiseerd.

Legaal
Google zegt dat het aanbieden van zoekresultaten aan Chinese internetgebruikers vanuit Hong Kong "volledig legaal" is.

Volgens het bedrijf kon er met de Chinese autoriteiten niet worden onderhandeld over de censuur die het bedrijf moest toepassen op de zoekresultaten. De onderneming is met onmiddellijke ingang gestopt met de zelfcensuur.

Verkoop en onderzoek
Google vertrekt niet geheel uit China. Een verkoopteam blijft actief om advertenties te werven voor Chinese gebruikers in andere landen. Ook houdt het bedrijf in China zijn onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten.

Google zei zich ervan bewust te zijn dat de Chinese overheid op elk moment de toegang tot zijn sites kan blokkeren. De onderneming zal elke vorm van censuur die de Chinese autoriteiten toepassen op de site naar buiten brengen.

Google stopt met het censureren van de resultaten van zijn internetzoekmachine in China. Het Amerikaanse bedrijf leidt daarvoor zijn Chinese bezoekers voortaan om via zijn website in Hong Kong. China reageert verontwaardigd op de beslissing van Google. Volgens Peking schendt het bedrijf "een geschreven belofte heeft verbroken die het heeft gedaan bij zijn intrede op de Chinese markt". Het Witte Huis verklaarde maandag op zijn beurt "ontgoocheld" te zijn over het mislukken van de onderhandelingen tussen Google en de Chinese autoriteiten.Hackers Google liet twee maanden geleden al weten een vertrek uit China te overwegen, nadat Chinese mensenrechtenactivisten het slachtoffer waren geworden van cyberaanvallen op hun Gmail-adressen. Het vermoeden bestond dat de aanvallen vanuit China waren georganiseerd. Legaal Google zegt dat het aanbieden van zoekresultaten aan Chinese internetgebruikers vanuit Hong Kong "volledig legaal" is. Volgens het bedrijf kon er met de Chinese autoriteiten niet worden onderhandeld over de censuur die het bedrijf moest toepassen op de zoekresultaten. De onderneming is met onmiddellijke ingang gestopt met de zelfcensuur. Verkoop en onderzoek Google vertrekt niet geheel uit China. Een verkoopteam blijft actief om advertenties te werven voor Chinese gebruikers in andere landen. Ook houdt het bedrijf in China zijn onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten. Google zei zich ervan bewust te zijn dat de Chinese overheid op elk moment de toegang tot zijn sites kan blokkeren. De onderneming zal elke vorm van censuur die de Chinese autoriteiten toepassen op de site naar buiten brengen.