The Guardian meldt dat Google vier nieuwigheden voor het ondertussen welbekende Google Maps voorziet. Steden zullen binnenkort in 3D te zien zijn op smartphones en de Android-app van Google Maps zal binnen enkele weken de gebruikers de mogelijkheid geven om de kaarten offline te bekijken. Om de service te verbeteren, start Google bovendien met het project 'Google Street View Trekker' waarbij mensen met een rugzak plaatsen fotograferen die moeilijk toegankelijk zijn. Ten slotte breidt het bedrijf de Map Maker-functie uit naar twaalf nieuwe landen.

3D-steden Parijs of New York in 3D verkennen zal binnenkort mogelijk zijn vanop een smartphone, en pas later op de computer. Belangrijke nuance is dat enkel Google Earth 3D zal ondersteunen, niet Google Maps.

Maar Google Earth had toch al 3D-modellen? Ja, maar Google breidt de mogelijkheden zodanig uit dat met 'eenvoudige' luchtverkenning de modellen automatisch aangemaakt worden. Bovendien zullen niet enkel gebouwen een extra dimensie krijgen, maar ook bomen en monumenten.

Maar wat zijn de voordelen van een stad in 3D op een smartphonescherm? "Het geeft de gebruiker de mogelijkheid om informatie toe te voegen per dimensie", vertelt Ed Parsons, georuimtelijke ingenieur bij Google, aan The Guardian. "Dit bureau is bijvoorbeeld gelegen op de zesde verdieping. Dat is driedimensionale informatie."

Google Maps offline
Google wil mobieler worden en richt zijn pijlen op smartphonegebruikers. Voorlopig is Google Maps enkel online beschikbaar en de hoge kosten voor dataverkeer maken gebruik in het buitenland allesbehalve aantrekkelijk. Zodra het bedrijf de kaarten downloadbaar maakt, kan iedereen voor zijn vertrek de kaarten downloaden en daarna offline bekijken.

De grootte van de bestanden zou rond de 50 megabytes liggen. "Voor dat formaat heb je al een volledige kaart van San Francisco, met alle straten en points of interest (POI)", zegt Brian McClendon, vicepresident technologie bij Google Maps.

Wat met iOS?
In de aankondiging van de nieuwe functies, heeft het bedrijf het voortdurend over Android. Maar wat met iOS, het besturingssysteem van Apple? Het antwoord is diplomatisch en vaag. "iOS is een uitstekend platform en we zien het als een mogelijk platform om Google Maps aan te bieden", vertelt McClendon.

Waarschijnlijk wacht Google eerst de ontwikkelingsconferentie van Apple van volgende week af. Daar zal Apple een eigen alternatief voor Google Maps voorstellen. Het is immers niet toevallig dat Google net nu enkele aanzienlijke upgrades van zijn systeem voorstelt, al ontkent het bedrijf dat.

Het is dus nog even afwachten wat Apple volgende week zal voorstellen. Google lijkt echter klaar om de strijd aan te gaan. "Misschien zullen we nooit de perfecte kaart creëren, maar we zullen zeker in de buurt komen", besluit McClendon. (GM)

The Guardian meldt dat Google vier nieuwigheden voor het ondertussen welbekende Google Maps voorziet. Steden zullen binnenkort in 3D te zien zijn op smartphones en de Android-app van Google Maps zal binnen enkele weken de gebruikers de mogelijkheid geven om de kaarten offline te bekijken. Om de service te verbeteren, start Google bovendien met het project 'Google Street View Trekker' waarbij mensen met een rugzak plaatsen fotograferen die moeilijk toegankelijk zijn. Ten slotte breidt het bedrijf de Map Maker-functie uit naar twaalf nieuwe landen. 3D-steden Parijs of New York in 3D verkennen zal binnenkort mogelijk zijn vanop een smartphone, en pas later op de computer. Belangrijke nuance is dat enkel Google Earth 3D zal ondersteunen, niet Google Maps. Maar Google Earth had toch al 3D-modellen? Ja, maar Google breidt de mogelijkheden zodanig uit dat met 'eenvoudige' luchtverkenning de modellen automatisch aangemaakt worden. Bovendien zullen niet enkel gebouwen een extra dimensie krijgen, maar ook bomen en monumenten. Maar wat zijn de voordelen van een stad in 3D op een smartphonescherm? "Het geeft de gebruiker de mogelijkheid om informatie toe te voegen per dimensie", vertelt Ed Parsons, georuimtelijke ingenieur bij Google, aan The Guardian. "Dit bureau is bijvoorbeeld gelegen op de zesde verdieping. Dat is driedimensionale informatie." Google Maps offline Google wil mobieler worden en richt zijn pijlen op smartphonegebruikers. Voorlopig is Google Maps enkel online beschikbaar en de hoge kosten voor dataverkeer maken gebruik in het buitenland allesbehalve aantrekkelijk. Zodra het bedrijf de kaarten downloadbaar maakt, kan iedereen voor zijn vertrek de kaarten downloaden en daarna offline bekijken. De grootte van de bestanden zou rond de 50 megabytes liggen. "Voor dat formaat heb je al een volledige kaart van San Francisco, met alle straten en points of interest (POI)", zegt Brian McClendon, vicepresident technologie bij Google Maps. Wat met iOS? In de aankondiging van de nieuwe functies, heeft het bedrijf het voortdurend over Android. Maar wat met iOS, het besturingssysteem van Apple? Het antwoord is diplomatisch en vaag. "iOS is een uitstekend platform en we zien het als een mogelijk platform om Google Maps aan te bieden", vertelt McClendon. Waarschijnlijk wacht Google eerst de ontwikkelingsconferentie van Apple van volgende week af. Daar zal Apple een eigen alternatief voor Google Maps voorstellen. Het is immers niet toevallig dat Google net nu enkele aanzienlijke upgrades van zijn systeem voorstelt, al ontkent het bedrijf dat. Het is dus nog even afwachten wat Apple volgende week zal voorstellen. Google lijkt echter klaar om de strijd aan te gaan. "Misschien zullen we nooit de perfecte kaart creëren, maar we zullen zeker in de buurt komen", besluit McClendon. (GM)