Colombiaanse gemeente legt lockdown op aan meerderheid die geen vaccin wil

© Reuters

Hackers hebben een aantal fictieve verhalen op de website van het persbureau Reuters gezet. Daaronder: een vervalst interview met de leider van de Syrische rebellen.

Een gemeente in het noordwesten van Colombia heeft maandag op straffe van boetes een lockdown van een week opgelegd aan inwoners die zich niet tegen covid-19 willen laten inenten.

‘We moeten standvastig zijn als leiders. Iedereen moet gevaccineerd worden’, wie dat niet doet ‘zal niet vrij kunnen bewegen in de gemeente Sucre’, verklaarde burgemeester Elvira Julia Mercado op de lokale radio.

De gemeente beschikt over voldoende vaccindoses om alle 28.000 inwoners in te enten, maar volgens de burgemeester zijn slechts 10.000 inwoners gevaccineerd. Ze wijst met beschuldigende vinger naar de onjuiste informatie die over de vaccins wordt verspreid. Zo zijn sommige godsdiensten tegen vaccinatie en geloven andere mensen dat gevaccineerden binnen de twee jaar zullen sterven.

Volgens het gemeentelijk decreet zal er een vaccinatiebewijs moeten worden voorgelegd om toegang te krijgen tot winkels, bars, restaurants en banken in de gemeente. Er zullen controles worden uitgevoerd bij de in- en uitgangen van de stadsperiferie. Wie niet gevaccineerd is, mag alleen het huis verlaten om een behandeling te ondergaan of voor een afspraak in een vaccinatiecentrum. Overtreders riskeren een boete van 260 dollar en strafrechtelijke vervolging bij recidive. De maatregelen worden over een week geëvalueerd. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content