Californië gaat rijbewijzen uitreiken voor auto’s zonder chauffeur

Een zelfrijdende wagen van Google. © BELGAIMAGE
Tom Vandyck
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

In Californië kunnen chauffeurs binnenkort een vergunning krijgen om de openbare weg op te gaan met een auto die zichzelf bestuurt. Een tukje doen achter het stuur blijft echter verboden.

De chauffeurloze auto’s van Google snorren al een hele tijd zonder noemenswaardige incidenten rond in Californië. Om die situatie uit de juridische schemerzone te halen, gaat de staat nu officiële vergunningen uitreiken.

Die vergunningen worden een soort rijbewijs voor chauffeur en auto samen. Ze kosten 150 dollar (110 euro) en ze zijn onderworpen aan een reeks strenge regels. Voor gewone stervelingen zijn ze vooralsnog niet weggelegd, maar in ieder geval zijn ze een stapje dichter bij de chauffeurloze toekomst die Google en de autoconstructeurs beloven voor ergens rond 2020.

Krantje lezen achter het stuur

Wie op dit moment al met een zelfrijdende auto de straat op wil, moet van de staat Californië om te beginnen een werknemer zijn van een van de bedrijven die zulke wagens bouwen en de auto moet voor minstens vijf miljoen dollar (3,7 miljoen euro) verzekerd zijn. Dat alleen al zorgt ervoor dat dit soort vehikels buiten het bereik van normale mensen liggen.

De menselijke chauffeur moet minstens drie jaar zijn rijbewijs hebben en een smetteloze staat van verdienste als automobilist. Wie een ongeluk waarbij gewonden vielen heeft veroorzaakt, mag het vergeten. Hetzelfde geldt voor wie de laatste tien jaar is betrapt op drinken achter het stuur.

De chauffeur moet bovendien ten allen tijde in staat zijn om de controle over de wagen over te nemen. Dat wil dus helaas zeggen: geen krantjes lezen, videogames spelen of dutjes doen achter het stuur.

Partner Content