Nieuwe app brengt homofobe agressie in België in kaart.

Bashing” werkt op de iPhone en smartphones op het Androidplatform. De app is een creatie van reclamebureau FAMOUS en Facebookactiegroep Outrage! en geeft via Google-maps alle gerapporteerde locaties weer waar ooit homofoob geweld werd gepleegd. Gebruikers kunnen de app gratis downloaden en al dan niet anoniem een incident melden.

“‘De app is gebaseerd op user generated content, wat betekent dat het succes ervan afhangt van de bereidheid van ieder van ons”, zegt Bert Vermeire, developer bij FAMOUS. Vermeire bedacht de app als reactie op enkele homofobe incidenten in 2011. “De app richt zich tot iedereen die ooit te maken kreeg met fysiek of mentaal geweld omwille van hun geaardheid. Het melden duurt minder dan een minuut, en alleen op deze manier krijgen buitenstaanders een duidelijk beeld van de ernst van het probleem.”

Dat laatste is dringend nodig, zegt ook holebikoepelvereniging Çavaria. Die reikte het afgelopen weekend haar jaarlijkse Fobieprijs uit aan de gewelddadige homofobe incidenten in 2011. De Folieprijs ging naar de voetbalploegen KV en Racing Mechelen, de stad Mechelen en Hattrick vzw, die vorig jaar samen een campagne organiseerden tegen homofobie in het voetbal.

“Politie en justitie treden niet altijd correct en krachtdadig op tegen holebi- en transfoob geweld”, zei algemeen coördinator Yves Aerts bij de uitreiking. “We horen al te vaak verhalen van slachtoffers die niet gehoord worden. Van politie-agenten die minimaliseren en de fout bij het slachtoffer leggen. De ernst van de zaak is nog steeds niet doorgedrongen bij wie het moet horen.” Het jongste regeerakkoord kondigde ondertussen wel de realisatie van een federaal actieplan tegen homofoob geweld aan.

Een bijkomend probleem is de onderrapportering van gewelddadige incidenten, bijvoorbeeld wegens schaamte. Holebiverenigingen en politici als Bart Tommelein (Open VLD) wijzen al geruime tijd om de grote kloof tussen het aantal officiële klachten en onderzoekscijfers, die suggereren dat een op de tien tot een op de vijf holebi’s reeds te maken kreeg met fysieke agressie. Verbale agressie zou een op de drie Vlaamse holebi’s treffen, alsook zes op de tien homo’s in Brussel.

“We weten dat het vaak niet gemakkelijk is om na een traumatische gebeurtenis naar het politiebureau te stappen”, zegt Outrage!-voorzitter Björn Pius, die benadrukt dat officieel klacht neerleggen evenwel noodzakelijk blijft. “Alleen zo kan de politie voldoende inzicht verwerven in de problematiek, zodat de daders gemakkelijker kunnen worden gepakt. Gebrek aan objectieve misdaadcijfers mag geen argument zijn om een reëel probleem te negeren.”

Wim Denolf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content