Afstuderende huisartsen vragen efficiënter Elektronisch Medisch Dossier
De afstuderende Leuvense studenten huisarts roepen de verkopers van de Elektronische Medische Dossiers (EMD) op een codetaal te implementeren in de EMD’s.
Professor Bert Aertgeerts van het Academisch Centrum voor Huisartsgeneeskunde vraagt samen met zijn studenten dat EMD’s voorzien worden van een ‘codetaal, zodat ziektes gecodeerd kunnen weggeschreven worden naar het EMD.
Monnikenwerk
“De EMD’s worden vandaag eigenlijk gebruikt als een papieren dossier: de huisarts houdt alles over de patiënt bij in vrije tekst.” Maar dat is niet efficiënt en gaat dus voorbij aan de voordelen die een EMD in gecodeerde tekst kan bieden.
“Mijn studenten kregen de opdracht op zoek te gaan in verschillende EMD’s. Zij moesten bijvoorbeeld te weten komen hoeveel patiënten van dokter X diabetes hebben. Wat bleek? Van de 7 verschillende softwarepakketten om een EMD aan te maken was dat bij slechts 1 pakket mogelijk. Bij 4 van de 7 was het een echt monnikenwerk, bij 1 was het zelfs onmogelijk.”, aldus professor Aertgeerts.
Patiëntenpopulatie bijhouden
Mocht dat wel kunnen, zegt de professor, dan kunnen huisartsen heel gemakkelijk informatie over hun patiëntenbestand te weten komen. Een infectie van de bovenste luchtwegen wordt dan bijvoorbeeld als A44 ingebracht. Met een simpele zoekfunctie kan dat dan opgevraagd worden.
“En dat heeft op verschillende niveaus voordelen. De arts kan beter bijhouden wie hij wat en wanneer heeft voorgeschreven. Hij brengt daarbij ook zijn patiëntenpopulatie in kaart en de gemeenschap kan goed bijhouden hoe ziektes evolueren. Goed registeren zorgt voor een enorme databank, die van onschatbare waarde is.”
Coderen van levensbelang
Volgens de professor en zijn studenten is het van absoluut levensbelang dat de verkopers van software om een EMD aan te leggen in hun software een codetaal implementeren. Professor Aertgeerts: “De mogelijkheden van zo’n EMD zijn groot, een arts moet die kunnen gebruiken.” (SD)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier