12 september D-day voor de nieuwe iPhone? (VIDEO)

Het begint er heel erg naar uit te zien dat technologiegigant Apple over precies één week de langverwachte iPhone 5 voorstelt. Fans en concurrenten houden zich vast aan de takken van de bomen.

Dat Apple op 12 september een evenement voor de pers zou houden, was al even bekend. Aangezien het ongeveer een jaar geleden is dat de iPhone 4S werd voorgesteld, namen technologiewatchers aan dat deze keer de iPhone 5 onthuld zou worden.

Dat Apple dat volgende woensdag ook daadwerkelijk zal doen, is nog steeds niet officieel, maar haast niemand twijfelt er nog aan. Vooral niet omdat technologiejournalisten zopas een uitnodiging in de bus kregen waar zeer veelzeggend het nummer 5 op staat.

Grondig vernieuwd

Over de iPhone 5 wordt al meer dan een jaar gespeculeerd. Eigenlijk verwachtte men hem vorig jaar al, maar de iPhone 4S bleek tot ontgoocheling van velen niet veel meer dan een al bij al bescheiden upgrade van zijn voorganger, de iPhone 4.

Als de geruchten kloppen, wordt het model dat volgende week gelanceerd zou worden wél een grondig vernieuwde iPhone. Het gonst wat dat betreft al maanden van de geruchten.

Ieder stukje informatie uit het Apple-hoofdkwartier of van de toeleveringsbedrijven wordt door de fans binnenstebuiten gekeerd. Op het internet circuleren er honderden zorgvuldig getrukeerde afbeeldingen van hoe de iPhone 5 eruit zou zien. Een hele iPhone is tot nog toe niet uitgelekt, maar zelfs de vermoedelijke onderdelen van het nieuwe model zijn goed voor minutenlange videoanalyses op YouTube:

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Groter en sneller

Waar op basis van de geruchten consensus over bestaat, is dat de iPhone 5 een groter scherm zal hebben. Apple moet wat dat betreft concurrent Android achterna. Gemikt zou worden op een scherm met een diagonaal van 4 inch, wat voor een langere – maar niet of nauwelijks bredere of dikkere – iPhone zou zorgen.

Apple zou afstappen van de breekbare glazen achterplaat. De telefoon zou in wit of zwart uitgevoerd worden en de achterkant zou gedomineerd worden door een grijs stuk metaal. Als dat klopt, zou dat de grootste designrevolutie zijn sinds de iPhone in 2007 op de markt kwam.

Het toestel zou ook sneller zijn, met een nieuwe chip en meer geheugen. Het zou gebruik maken van snelle 4G LTE radio’s, iets waar Apple tot nog toe niet van wilde weten, omdat die een stuk meer van de batterij vergen dan 3G. De nieuwste Android-smartphones hebben dat probleem echter grotendeels opgelost, dus ook daar kan Apple wellicht niet achterblijven. LTE-netwerken zijn in de VS al twee jaar in opmars en worden nu ook in Europa ingevoerd.

Mogelijk vervelend is dat de nieuwe iPhone een nieuwe, kleinere dataplug zou hebben. Die zou niet compatibel zijn met de bestaande randapparatuur. Vermoedelijk kan dat opgelost worden met tussenstukjes. Of die gratis meegeleverd worden, is een andere vraag.

Concurrenten reppen zich

Volgens de geruchtenmolen zou de iPhone 5 eind september al in de winkel liggen in de VS. Wanneer België volgt, is tot nog toe niet bekend. Zo goed al zeker is wel dat ook de iPhone 5 weer voor lange rijen zal zorgen in de winkels.

Dat weten ook de concurrenten. Zij reppen zich dan ook om hun eigen producten op de markt te krijgen. Samsung, wereldwijd de grootste verkoper van smartphones, pakte eerder dit jaar al uit met de Galaxy S3. Nokia en Motorola stellen deze week nieuwe smartphones voor. HTC volgt op 19 september.

Lang werd vermoed dat Apple samen met de iPhone 5 een nieuwe, kleinere en goedkopere iPad zou voorstellen. De technologiewatchers gaan er nu vanuit dat dat pas later dit najaar zou gebeuren. Maar dat staat niet vast. Steve Jobs, de overleden oprichter en bezieler van Apple, maakte er een gewoonte van om zijn productlanceringen af te sluiten met “Oh ja, nog één ding” en vervolgens een opzienbarend product in de groep te gooien. Niks zegt dat het ook volgende week niet zo zal zijn. (TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content