‘Te veel nutteloze stopborden in België’ (Touring)

© Epa

Volgens mobiliteitsorganisatie Touring staan er heel wat stopborden op totaal nutteloze plaatsen. In zes op de tien gevallen rijden weggebruikers bovendien gewoon door bij een stopbord.

Een aantal stopborden is totaal nutteloos, meent Touring. “Dat heeft men vooral bij kruispunten die overzichtelijk zijn en waarbij men een goed zicht heeft op de voertuigen die uit de andere richtingen komen en voorrang hebben. Op die plekken plaatst men beter een gevarendriehoek of een voorrangsteken”, zegt de organisatie.

Bovendien stoppen zes op de tien weggebruikers niet voor een stopbord, schrijven de kranten van de groep Sud Presse. Touring voerde in oktober op verschillende plaatsen in het land steekproeven uit. Er werden telkens honderd voertuigen gecontroleerd op het feit of ze al dan niet daadwerkelijk stopten aan een stopbord. “We kunnen makkelijk stellen dat gemiddeld slechts vier op de tien voertuigbestuurders het verkeersreglement respecteerden. De anderen reden, al dan niet voorzichtig, gewoon door”, aldus Touring.

100 euro boete

De mobiliteitsorganisatie wijst erop dat niet stoppen aan een stopbord een overtreding is die bestraft wordt met een boete van honderd euro. Volgens Touring begaan weggebruikers een overtreding omdat ze gehaast zijn, uit nonchalance of omdat ze het bord niet gezien zouden hebben. De organisatie wil een sensibiliseringscampagne. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content