Te koop voor 1 euro: bedreigde Congoboot Charlesville

Simon Demeulemeester
Simon Demeulemeester Redacteur Knack

De met sloop bedreigde Congoboot Charlesville maakt volgens Watererfgoed Vlaanderen toch nog een goede kans om gered te worden. De boot is ’te koop’ voor een symbolische euro.

De met sloop bedreigde Congoboot Charlesville, die tot voor kort gebruikt werd als jeugdherberg in het Duitse Rostock, maakt volgens Watererfgoed Vlaanderen toch nog een goede kans om gered te worden. De koepelorganisatie heeft van de bevoegde Duitse cultuur- en monumentenzorgautoriteiten een voorstel gekregen om het voormalige passagiersschip, de laatste nog bestaande Antwerpse Congoboot, door een of meerdere Belgische partijen te laten overkopen voor het symbolische bedrag van 1 euro. Geïnteresseerden krijgen van de Duitsers nu één week de tijd om een concreet engagement aan te gaan om de boot te komen halen en in België te bewaren.

Eric Van Hooydonk, voorzitter van Watererfgoed Vlaanderen, ontdekte enkele dagen geleden dat de Charlesville op een Duitse erfgoedlijst staat en dus niet mag verkocht of gesloopt worden. Nochtans had de stad Rostock de geldkraan dichtgedraaid voor de jeugdherberg die er de voorbije jaren in gevestigd was en was het schip intussen verkocht aan een schroothandelaar die het weldra zou wegslepen.

“Ik heb daarom dinsdag een ingebrekestelling bezorgd aan alle betrokken partijen en overheden”, zegt Van Hooydonk. “Daarop heb ik het hoofd van Monumentenzorg van de Duitse deelstaat in kwestie aan de lijn gekregen, die me garandeerde dat het schip dan toch niet zou verkocht, laat staan gesloopt worden. Een Belgische overnemer die het schip weer naar ons land wil brengen en zich wil engageren voor het behoud ervan, kan de Charlesville nu kopen voor 1 euro.”

‘Een internationaal topstuk, dat band tussen stad Antwerpen en haar haven kan versterken’

De voorbije jaren voerden Watererfgoed Vlaanderen en andere sympathisanten al verscheidene acties om de Charlesville terug naar Antwerpen te halen. “Het is dan ook een echt internationaal topstuk, dat zou passen in het versterken van de band tussen de stad Antwerpen en haar haven”, vindt Van Hooydonk. “Ons watererfgoed was lang van een laag niveau en werd slecht bewaard. Daar is door het MAS (Museum aan de Stroom) en het toekomstige Red Star Line museum verandering in gekomen, maar het varend erfgoed moet nog een inhaalbeweging maken.”

De Charlesville zou volgens Van Hooydonk samen met de overblijfselen van de Doelse kogge, een in 2000 gevonden middeleeuws schip, perfect passen bij de geplande maritieme site aan het Antwerpse Droogdokkeneiland. De eerdere uitspraken vanuit Vlaamse en Antwerpse overheden dat de terugkeer en restauratie van de Charlesville te duur zouden uitvallen, vindt Van Hooydonk voorbarig.

Brief naar Duitsland

Vlaams minister van Erfgoed Geert Bourgeois (N-VA) ziet nog heel wat struikelblokken in het dossier van de Congoboot. Het kabinet van Bourgeoit ontkent alvast dat Vlaanderen het behoud van het voormalige passagierschip volgens het cultuurdecreet voor 82 procent moet ondersteunen. Volgens de medewerkers van de minister is er nog geen studie gemaakt over de erfgoedwaarde of de financiële haalbaarheid van de onderhoud van het schip.

Vanop het erfgoedkabinet vertrekt zo snel mogelijk een brief naar Duitsland om te vragen wat het erfgoedstatuut van de Charlesville is en of dat een verkoop aan een eventuele Belgische geïnteresseerd mogelijk maakt. Pas na antwoord op deze brief zou de Vlaamse overheid eventueel tussenbeide willen komen, eens er een concrete mogelijkheid is om het schip naar België te slepen.

“Dan moet nog de erfgoedwaarde bepaald worden – want er zou bijvoorbeeld heel wat aan verbouwd zijn – en de financiële haalbaarheid van wat men ermee van plan is”, klinkt het. Watererfgoed Vlaanderen stelt zich alvast kandidaat om een haalbaarheidsstudie te ondernemen voor het project. (SD/EA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content