Opinie

Taxi-maffia

Kalme grensovergangen zijn het geliefkoosde werkterrein van de taxi-maffia. De Oezbeekse chauffeurs zijn vastberaden om het geld uit onze zakken te halen.

Voorbij Turkmenabat steken we over een rammelende, vlottende brug de brede Amu-Darya rivier over. Aan de Farab-grenspost naar Oezbekistan staan enkele Turkse en Iraanse vrachtwagens te wachten.

De bagagecontroleurs willen de foto’s in mijn digitale camera bekijken. Geen paniek. Ik heb niets te verbergen. Hoewel.

De agent gebiedt me om twee beelden van de Amu-Darya te wissen. Beelden die ik zopas vanuit de rijdende auto had gemaakt. Ik gehoorzaam braaf, maar vraag me luidop af wat er in godsnaam geheim kan zijn aan een rivier.

De grensprocedure van “Ozbekiston Respublikasy” verloopt vlot. Pas als het toegangshek tot het land open schuift, begint de ellende.

Kalme grensovergangen zijn het geliefkoosde werkterrein van de taxi-maffia. De Oezbeekse chauffeurs kennen het fenomeen “toerist” maar al te goed en zijn vastberaden om het geld uit onze zakken te halen.

We moeten naar Buchara, honderd kilometer verder. De bestuurders spannen samen, en vragen vijftig dollar voor de rit, ongehoord veel naar Oezbeekse normen. We wachten af, happen nog niet toe, en laten de mannen lullen. “Er zijn geen bussen”, “De benzine is duur”, enzovoorts…”

Plots een minibus. Gered!

Maar als de chauffeur wil stoppen om ons er in te laten, blaft de taxi-maffia hem in koor toe. De man trekt haastig op en laat ons staan.

Een tweede bus komt over de grens. Zelfde scenario. Klootzakken. Liever dan een taxi te betalen, lopen we van collere te voet verder, goed beseffend dat zelfs het eerste dorp te ver weg ligt.

Het duurt niet lang of een van de taxi’s haalt ons in. Hij wil ons voor een verminderde prijs tot in Buchara voeren. Er zit niets anders op.

Maar een taxichauffeur zou geen taxichauffeur zijn, moest hij niet even proberen iets extra’s uit de brand te slepen. Aan de rand van Buchara houdt hij plots halt. “Twee dollar extra om naar het centrum te rijden.”

We stappen kwaad uit en nemen de eerste de beste minibus naar Lyabi-Hauz. Geen taxi’s meer in Oezbekistan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content