‘Taalvereiste voor ouders maakt kinderen dupe van plaatstekort in onderwijs’

© Reuters

Het Minderhedenforum hekelt het voorstel van de meerderheidspartijen in de Vlaamse regering over de taalvereiste voor ouders met kinderen in het Nederlandstalig secundair onderwijs in Brussel. ‘Kinderen mogen niet de dupe zijn van plaatstekort’, zegt directeur Wouter Van Bellingen.

Het Minderhedenforum is niet te spreken over de taalvereiste die de Vlaamse regering oplegt aan anderstalige ouders om recht te hebben op voorrang in het Nederlandstalig secundair onderwijs in Brussel. Volgens het Minderhedenforum wentelt de Vlaamse regering daarmee het capaciteitsprobleem af op de kinderen. “De regering moet beseffen dat de taalregels veel anderstalige kinderen uitsluiten”, zegt Wouter Van Bellingen, directeur van het Minderhedenforum.

Taalniveau B2

Door een decreetswijziging in april 2014 zouden ouders vanaf volgend schooljaar een hoger taalniveau Nederlands moeten bewijzen om in aanmerking te komen voor de voorrangsregeling (van 55 procent van de plaatsen) voor Nederlandstaligen in Brussel. Die wijziging verhoogde het niveau van B1 naar B2 en leidde ertoe dat het Huis van het Nederlands in Brussel de voorbije weken werd overspoeld met vragen van anderstalige ouders. Omdat de aanmelding voor de inschrijvingen in het Nederlandstalig secundair onderwijs in Brussel begin januari starten, moest er snel een oplossing gevonden worden.

De meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open VLD hebben een overgangsregeling uitgewerkt voor dat probleem. Ze leggen een voorstel van decreet op tafel. De bedoeling is om nog één schooljaar lang (2014-2015) ook het taalniveau B1 op te nemen in de voorrangsgroep. “Op die manier nemen we meteen de druk op de Huizen van het Nederlands weg en krijgen de mensen in de praktijk extra tijd, tot juni 2016, om het taalniveau B2 te halen”, legt N-VA-parlementslid en onderwijsspecialist Koen Daniëls uit.

‘Kinderen dupe van plaatstekort’

Het Minderhedenforum heeft kritiek op de uitgewerkte regeling. “Juridisch is dit dan wel te verantwoorden, moreel gezien absoluut niet. Dit kan een gevaarlijk precedent scheppen”, zegt Van Bellingen.

Ouders die niet het vereiste taalniveau hebben, dreigen hun recht op voorrang te verliezen. Daardoor zouden kinderen die al jaren onderwijs volgen in het Nederlands, dat plots niet meer kunnen doen. “Dat de taalkennis van ouders de schoolcarrière van een kind kan torpederen, is voor ons volkomen absurd”, aldus Van Bellingen. De directeur wil ook niet dat kinderen van anderstalige ouders “de dupe” worden van het plaatstekort in de Nederlandstalige middelbare scholen.

Ook oppositiepartij Groen, die het probleem vorige week aankaartte, verwerpt het meerderheidsvoorstel en heeft een tegenvoorstel. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content