Syriëstrijder kreeg opleiding in Belgisch leger

© YOUTUBE

Een van de IS-strijders die in een video opriep tot geweld tegen België, kreeg tussen 2010 en 2012 een opleiding in het Belgische leger.

De jihadstrijder Lotfi Aoumeur, die te zien was in een propagandavideo van Islamitische Staat (IS) waarin dreigementen aan ons land werden geuit, maakte gedurende twee jaar deel uit van het Belgische leger. Dat bericht, verspreid door diverse media, is woensdag door het ministerie van Defensie bevestigd.

Defensie geeft wel aan dat het om een basisopleiding gaat. Daarin kwamen onder mee kaartlezen en wapens hanteren aan bod.

‘De nachtmerrie is nog maar net begonnen’

De 24-jarige man uit Verviers was vrijwilliger bij de Medische Component tussen 2010 en 2012. Volgens een familielid van de man, geciteerd in de kranten van Sudpresse, zou de man een jaar geleden vanuit België naar Algerije zijn gereisd, en vandaar naar Syrië.

Afgelopen weekend sprak de man dreigende taal in een filmpje op het internet: ‘We komen naar Brussel en Parijs, met kalasjnikovs en granaten, met messen en bomauto’s. De nachtmerrie is nog maar net begonnen.’

Op welke manier de man geradicaliseerd is, is niet bekend. Volgens verschillende Franstalige media zou hij wel zijn vrouw en kind mee hebben genomen naar Syrië.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content