‘Syriërs mogen voortaan asielcentrum overslaan’

© Belga

Asielzoekers die zo goed als zeker erkend zullen worden en in België mogen blijven, zullen voortaan maximaal vijf à tien dagen in een asielcentrum moeten doorbrengen. Bedoeling is dat ze daarna rechtstreeks naar een lokaal OCMW gaan en meteen starten met hun integratie.

Dat melden Het Nieuwsblad en De Standaard. Het gaat bijvoorbeeld om Syriërs.

Integratie

Het nieuwe opvangmodel, dat al in het regeerakkoord stond maar door de vluchtelingencrisis nooit uitgevoerd kon worden, moet ervoor zorgen dat OCMW’s sneller aan de slag kunnen met de integratie van asielzoekers.

‘En omgekeerd weten zij die in het asielcentrum moeten blijven, al wat hen te wachten staat’, zegt de woordvoerster van staatssecretaris voor Asiel en ­Migratie Theo Francken (N-VA). ‘Zij krijgen geen valse hoop meer. Met hen kunnen we ook sneller inzetten op de terugkeer.’

Procedure

Het kabinet-Francken verduidelijkt tegenover Belga wel dat elke Syriër nog steeds de asielprocedure moet doorlopen. ‘Dat kan maanden in beslag nemen’, luidt het.

Maar zij die een grote kans op erkenning hebben, kunnen dus ondertussen wel al bij lokale opvanginitiatieven terecht.

Tevreden

De VVSG, de koepel­organisatie voor OCMW’s, ­reageert tevreden. ‘Kleinschaligere opvang is beter voor de integratie en zorgt ervoor dat ze sneller op hun eigen benen staan’, zegt stafmedewerker ­Fabienne Crauwels. ‘Voor de OCMW’s is het ook beter om de mensen al te leren kennen tijdens hun procedure. Ze kunnen sneller een band opbouwen en de zoektocht naar een huis opstarten.’

Ook Vluchtelingenwerk Vlaanderen juicht toe dat er meer aandacht is voor integratie, maar stelt zich toch vragen. ‘Het ‘sorteren’ op basis van land van herkomst is mogelijke discriminatie’, zegt woordvoerster Charlotte Vandycke. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content