Swissleaks: Socialisten willen bijzondere kamercommissie

John Crombez © Belga

Naar aaleiding van de onthullingen van Swissleaks pleiten SP.A en PS ervoor om een bijzondere kamercommissie op te richten. Die moet zich buigen over de manier waarop fiscale fraudedossiers worden beheerd door de staat.

John Crombez (SP.A) hield zijn pleidooi op deRTBF-radio naar aanleiding van het dossier Swissleaks. “Het is nodig dat de Kamer op regelmatige basis kan nagaan dat al het nodige wordt gedaan”, zo beargumenteerde Crombez zijn voorstel voor een commissie.

Volgens de sp.a’er is het “onaanvaardbaar” dat er onvoldoende tegen fiscale fraude wordt gestreden terwijl er van de bevolking inspanningen worden gevraagd. Crombez, tegenwoordig fractieleider in het Vlaams Parlement, vindt dat de regering-Michel en met name bevoegd minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) onvoldoende inspanningen doen in de strijd tegen de fiscale fraude.

‘Strijd tegen fiscale fraude wordt afgezwakt’

“Als hij zich echt bezig houdt met die strijd, kan hij dat goed verbergen”, aldus Crombez. Hij gaat nog een stapje verder. “Telkens wanneer er iets opduikt, wordt de strijd tegen de fraude afgezwakt”, onder meer verwijzend naar de afschaffing van het plafond voor transacties in cash.

Gisteren schreef John Crombez samen met Peter Vanvelthoven nog een opiniebijdrage waarin het tweetal een aantal kanttekeningen plaatste bij het rechtvaardigheidsgevoeld van de federale minister van Financiën.

Laurette Onkelinx (PS) verwees op de RTL radio dan weer naar een onderzoekscommissie die al in 2009 was opgericht om de strijd tegen fiscale fraude op te voeren. ‘Afhankelijk van het antwoord van de regering zullen we zien of ze de strijd tegen fraude ernstig neemt of niet’, stelde Onkelinx.

(Belga/JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content