Sven Gatz keert terug naar politiek als Vlaams minister

Sven Gatz (Open VLD). 'Ik heb ingezien dat ik met minder geld een vrijere mens zal zijn' © /

Open VLD stuurt Annemie Turtelboom en Sven Gatz naar de Vlaamse regering. Vooral de keuze voor ex-parlementslid Gatz is verrassend.

Drie jaar nadat hij de politiek vaarwel zei om directeur te worden van de Unie van Belgische Brouwers keert Sven Gatz terug op het politieke toneel. Meer zelfs, hij wordt meteen één van de twee Open VLD-ministers in de regering Bourgeois I. De 47-jarige Brusselse ‘ket’ wordt minister van Cultuur, Media, Jeugd en Brussel.

Sven Gatz (°1967) is een Vlaamse Brusselaar, die zijn carrière begon bij de Volksunie en later Spirit, waarna hij bij Open VLD terecht kwam. Hij zetelde tien jaar in het Brussels parlement en twaalf jaar in het Vlaams Parlement, waar hij fractieleider was van 2007 tot 2011. Daarna stapte hij over naar de Unie van de Belgische Brouwers, waarmee hij afscheid van de politiek leek te hebben genomen.

Bier in de koelkast

Dat Open VLD kiest voor Gatz is een verrassing en toch ook weer niet. Het is bijvoorbeeld niet de eerste keer dat zijn naam op het lijstje met mogelijke ministerkandidaten stond. Bovendien was Gatz jarenlang de spreekbuis van zijn partij voor alles wat met Brussel en Cultuur te maken had en was hij in 1993 één van de oprichters van TV Brussel. Gatz heeft dus het profiel dat Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten zocht. Gatz moet zijn passie voor het bier dus opnieuw even in de koelkast zetten en gaat aan de slag als Vlaams minister in de regering Bourgeois I.

Gatz kondigde vrijdagnacht zelf zijn terugkeer aangekondigd op twitter: “Mijn favoriete ‘Godfather’-quote: Just when I thought I was out… they pull me back in”.

Annemie Turtelboom naar Vlaanderen

Annemie Turtelboom wordt viceminister-president, en minister van Financiën, Begroting en Energie in de Vlaamse regering. Turtelboom (°1967) was tot op vandaag Minister van Justitie in de federale regering. Turtelboom was de eerste federale minister van Migratie- en Asielbeleid (08-09) en werd later ook als eerste vrouw minister van Binnenlandse zaken. (Belga/TV/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content