Sven Gatz: ‘Had me geen betere portefeuille kunnen dromen’

© Belga

Sven Gatz, de kersverse Vlaamse minister die voor Open VLD in de regering-Bourgeois zal zetelen, zegt zeer verbaasd te zijn dat de keuze op hem viel.

“Het is het prerogatief van de voorzitter om de ministers te kiezen, daar heb je geen vat op. Maar als ik zelf had mogen kiezen had ik me geen betere portefeuille kunnen dromen dan degene die ik nu krijg: Brussel, Cultuur en Media, en Jeugd. Ik heb heel veel affiniteit met die domeinen.” Dat zegt Sven Gatz, de kersverse Vlaamse minister die voor Open VLD in de regering-Bourgeois zal zetelen in een eerste reactie.

Sven Gatz is zeer verbaasd dat de keuze op hem viel. “Ik ben heel erg verwonderd, dat men aan mij heeft gedacht, na mijn exit uit de politiek drie jaar geleden”, zegt Gatz. Dat partijvoorzitter Gwendolyn Rutten aan hem dacht als minister werd pas woensdagochtend duidelijk, zegt Gatz.

Godfather

Zijn tweet met het citaat uit de Godfather-film kort voor middernacht donderdag – “Just when I thought I was out… they pull me back in” – was pure ironie, zegt Gatz. “Nee, ik doe het niet met tegenzin, integendeel et volle goesting. En ik wil mijn partij ook niet met een bepaalde organisatie vergelijken…”, lacht de aanstaande excellentie.

Wat was het laatste toneelstuk dat de nieuwe Vlaamse minister van Cultuur zag? “Euh, daar raakt u een delicaat punt aan”, zegt Gatz. “Theaterbezoek stond de laatste tijd op een lager pitje. Het laatste stuk was, denk ik, “Missie” door Bruno Vanden Broecke, naar het Congo-boek van David Van Reybrouck.” En welk tv-zender staat het meest op ten huize Gatz? “Dat is een instinker”, lacht Gatz, “Mijn vrouw en ik kijken meestal naar de openbare omroep, maar onze kinderen kijken vooral naar de commerciële zenders: vtm, VIER, en Acht.”

“Wat de bevoegdheid Media betreft, daar zal ik wel op moeten blokken”, geeft Gatz toe. “Maar gelukkig zal ik kunnen terugvallen op een uitstekende expert op dat terrein in onze partij, met name Bart Tommelein.”

Vlaams-nationalisme afgezworen

De nieuwe minister heeft de onderdelen van het regeerakkoord die hem te beurt vallen al nauwgezet gelezen. “Ik denk dat die passages een mooie basis vormen om met deze (regerings)partners uit te werken.”

De media zullen Gatz de komende uren en dagen confronteren met zijn verleden, bijvoorbeeld met een uitspraak uit 2011, toen hij zei dat hij het Vlaams-nationalisme had afgezworen. En nu dan zetelen in een door de N-VA gedomineerde regering? “Ach, je moet leren samenwerken in de politiek, dat heb ik in mijn vorige passage in het Vlaamse parlement wel geleerd”, reageert Gatz. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content