Studenten verzetten zich tegen hoger inschrijvingsgeld

© Belga

De Vlaamse studentenraden verzetten zich tegen de dreigende verhoging van het inschrijvingsgeld in het hoger onderwijs. ‘We vrezen dat studenten met een zwakkere socio-economische achtergrond zo minder snel hogere studies zullen aanvangen’, aldus de Vlaamse Vereniging van Studenten

De Vlaamse studentenraden gaan niet akkoord met de dreigende verhoging van het inschrijvingsgeld in het hoger onderwijs. Ze vrezen dat dit de drempel naar hogere studies weer zal optrekken en waarschuwen voor prijsconcurrentie tussen de hogescholen en universiteiten in Vlaanderen.

Voor de Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS), de koepel van studentenraden, ligt de verantwoordelijkheid voor de financiering van het hoger onderwijs prioritair bij de Vlaamse overheid. Dat die nu zou snoeien in de dotaties voor de onderwijsinstellingen, terwijl er net vraag was naar meer middelen om de kwaliteit te verhogen, doet de studenten steigeren.

Geen extra kwaliteit

‘De laatste maanden werd er al gesproken over een verhoging van de inschrijvingsgelden, maar enkel opdat er meer werkingsmiddelen zouden komen. Nu compenseren hogere inschrijvingsgelden enkel de besparingen van de Vlaamse overheid en leveren ze dus geen extra kwaliteit op van het onderwijs’, hekelt de VVS.

De studenten vrezen een ‘drempelverhogend effect’, vooral voor studenten met een zwakkere socio-economische achtergrond. Ze vragen zich dan ook af ‘hoe dit te rijmen valt met een beleid dat streeft naar de democratisering van het hoger onderwijs.’

Tot slot vragen de studenten dat ze betrokken zouden worden bij de gesprekken en pleiten ze voor ‘alternatieve oplossingen’ waar ‘alle actoren’ zich in kunnen vinden, zonder aan de studenten en hun inschrijvingsgeld te raken. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content