Strengere controles op thuisonderwijs

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) © BELGA

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) overweegt om ouders die thuisonderwijs organiseren een verplichte informatiesessie te laten volgen. Intussen zijn de controles op dat thuisonderwijs ook al verscherpt, op basis van risico-analyse.

Dat blijkt uit de cijfers die minister Hilde Crevits in de commissie Onderwijs heeft gegeven in antwoord op een vraag van Vlaams parlementslid Jo De Ro (Open VLD).

Omdat er vrijheid is van onderwijs en ook geen school- maar leerplicht, hebben ouders het recht hun kinderen thuis les te geven. Ouders moeten dan wel een verklaring van huisonderwijs indienen en wie zijn of haar diploma of getuigschrift wil halen, moet examens afleggen bij de Examencommissie. Open VLD heeft echter al langer vragen bij de controle op dat huisonderwijs.

“Van de 2.287 leerlingen die in het schooljaar 2013-2014 huisonderwijs volgden, werden er 120 gecontroleerd. Dat is amper 5 procent en bovendien kregen 25 procent daarvan een negatief advies”, aldus De Ro. Open VLD vindt ook dat de gegevens over dat huisonderwijs lokale besturen en veiligheidsdiensten kunnen helpen in hun strijd tegen de radicalisering.

‘Helft van gevallen met risico gecontroleerd’

“Het is niet omdat een ouder kiest voor huisonderwijs, dat er sowieso sprake is van radicalisering”, reageert onderwijsminister Hilde Crevits. En de gegevens van alle leerlingen in thuisonderwijs zomaar ter beschikking stellen van alle lokale besturen, kan volgens Crevits ook niet omwille van de privacy en informatiebeveiliging. Als de lokale besturen echter een gerechtvaardigd doel hebben, kunnen ze de gegevens wel opvragen. In ieder geval zijn de controles op het huisonderwijs in het schooljaar 2014-2015 verhoogd. Op basis van een risico-analyse werden 451 jongeren opgelijst, van wie er 203 ook effectief gecontroleerd zijn (tegenover de 120 gecontroleerden in het schooljaar voordien). Dat is dus ongeveer de helft, aldus minister Crevits

Om het huisonderwijs nog verder te versterken, denkt de onderwijsminister er ook aan om de ouders die huisonderwijs organiseren een verplichte informatiesessie te laten volgen. “Dat biedt extra informatie voor de risico-inschatting en zo kunnen we ook zien wie het huisondewijs inricht”, aldus Crevits. “Ik wil het huisonderwijs niet onmogelijk maken, maar wel de kwaliteit zo goed mogelijk garanderen en de mogelijke problemen snel detecteren”.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content