Straten onder water in Vlaamse gemeenten

© Belga

Op verschillende plaatsen in Vlaanderen zijn donderdagvoormiddag straten onder water gelopen.

“De toestand blijft kritiek en zal de eerste uren niet verbeteren”, luidt het bij de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). Huizen zouden nog niet ondergelopen zijn.

Onder meer in Londerzeel en Herne, beide in Vlaams-Brabant, zouden volgens de VMM enkele straten onder water gelopen zijn. In Herne is ook het gemeentelijk rampenplan afgekondigd.

Op de overstromingsvoorspellerwebsite van de VMM staat dat in een aantal waterlopen in Vlaanderen het waakpeil is overschreden. De VMM verwacht meer verspreide, maar minder ernstige overlast dan in november. In bijna alle rivierbekkens zijn langs sommige waterlopen kritieke overstromingen mogelijk.

Het Dijlebekken lijkt aan het ergste te ontsnappen. Daar zouden geen kritieke overstromingen optreden, luidt het, al blijft waakzaamheid geboden langs de Zuunbeek en de Barebeek. Het wachtbekken van Egenhoven (Heverlee) wordt gevuld om Leuven te beschermen.

In het Benedenscheldebekken kunnen “de gekende plaatsen met frequente wateroverlast”, zoals Sneppelaar en Robroek bedreigd worden. De Molenbeek, bij Vliet, zou rond de middag mogelijk het alarmpeil bereiken.

Wat het Bovenscheldebekken betreft, dreigen kritieke overstromingen langs de Maarkebeek en de Zwalm. “Het wachtbekken langs de Maarkebeek is volledig gevuld en de wachtbekkens langs de Zwalm zijn al voor het grootste deel gevuld. De peilen langs deze waterlopen zullen verder stijgen.”

In de Brugse Polders heeft de Ede het alarmpeil nipt overschreden. Mogelijk kunnen er beperkte kritieke overstromingen beginnen optreden langs de Holleweg in Maldegem.

Ook in het Denderbekken zijn kritieke overstromingen mogelijk: langs de Marke in Herne en langs de Molenbeek Zandbergen. In Essene heeft de Bellebeek het alarmpeil nipt overschreden.

De Velpe, de Herk, de Winge en de Motte – in het Demerbekken – kunnen vanaf donderdagmiddag het alarmpeil benaderen. “Kritieke overstromingen kunnen hier nog niet worden uitgesloten”, aldus de VMM.

In het Maasbekken ten slotte worden vooral problemen verwacht langs Berwijn en Voer. Daar is waakzaamheid geboden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content