In de fascinerende nieuwe bibliotheek van Alexandria zag ik een paar dagen geleden dat 80 procent van de studenten die daar zitten te werken, vrouwen zijn.
Een paar dagen later zat ik aan tafel thuis bij Mamdou, onze gids. Die heeft drie dochters. Eén heeft een master geschiedenis, de tweede is ingenieur scheikunde en de derde zit nog op de universiteit. Mamdou behoort tot de middenklasse en woont in een bescheiden volkswijk.
Op de website van de Algerijnse krant El Watan verscheen op 26 maart een artikel over het groeiend aantal vrouwen dat daar zelfstandig een bedrijf of bedrijfje runt en zo een eigen inkomen én maatschappelijk aanzien verwerft.

Al zie je nu in Egypte méér hoofddoekjes op straat dan een paar jaar geleden, vrouwen maken hun weg. Het daagde me plots waarom de mollahs steeds strenger worden. De godsdienst is de laatste plek waar de mannen alleenheerschappij kunnen behouden. En het is ook hét ultieme middel om die groeiende groep gestudeerde en beroepsaktieve vrouwen onder de knoet te houden.

Dat kan dus alleen nog met de zweep van de Koran en door de sharia.
Een bestaan zonder godsdienst lijkt daar geen keuze. En godsdienst is dus blijkbaar moeilijk te verzoenen met de groeiende behoefte aan vrijheid en levensruimte van de vrouwen.
In de moslimwereld zijn misschien meer dan elders de vrouwen de toekomst. Het is een kwestie van één of twee decennia, vooraleer ze de boel overnemen of op zijn minst naar hun hand zetten.
Ik hoop het te mogen beleven.

In de fascinerende nieuwe bibliotheek van Alexandria zag ik een paar dagen geleden dat 80 procent van de studenten die daar zitten te werken, vrouwen zijn. Een paar dagen later zat ik aan tafel thuis bij Mamdou, onze gids. Die heeft drie dochters. Eén heeft een master geschiedenis, de tweede is ingenieur scheikunde en de derde zit nog op de universiteit. Mamdou behoort tot de middenklasse en woont in een bescheiden volkswijk.Op de website van de Algerijnse krant El Watan verscheen op 26 maart een artikel over het groeiend aantal vrouwen dat daar zelfstandig een bedrijf of bedrijfje runt en zo een eigen inkomen én maatschappelijk aanzien verwerft. Al zie je nu in Egypte méér hoofddoekjes op straat dan een paar jaar geleden, vrouwen maken hun weg. Het daagde me plots waarom de mollahs steeds strenger worden. De godsdienst is de laatste plek waar de mannen alleenheerschappij kunnen behouden. En het is ook hét ultieme middel om die groeiende groep gestudeerde en beroepsaktieve vrouwen onder de knoet te houden.Dat kan dus alleen nog met de zweep van de Koran en door de sharia.Een bestaan zonder godsdienst lijkt daar geen keuze. En godsdienst is dus blijkbaar moeilijk te verzoenen met de groeiende behoefte aan vrijheid en levensruimte van de vrouwen.In de moslimwereld zijn misschien meer dan elders de vrouwen de toekomst. Het is een kwestie van één of twee decennia, vooraleer ze de boel overnemen of op zijn minst naar hun hand zetten.Ik hoop het te mogen beleven.