‘Straks is ebola ook nog de schuld van Uplace’

Uplace © .

Luc Verelst van Uplace is verbolgen over het feit dat Uplace gelinkt wordt aan een mogelijke stijging van het aantal gevallen van kanker. ‘Dit is beneden alle peil.’

Vandaag publiceerde De Morgen het stuk ‘Uplace vergroot de kans op kanker‘. De krant kreeg een intern expertenadvies in handen, en daaruit blijkt dat de bouw van het winkelcomplex aan het viaduct van Vilvoorde, extra autoverkeer zal aantrekken. Dat zal extra luchtvervuiling en hogere concentraties van fijn stof met zich meebrengen, en dat zal dan weer zorgen voor een grotere kans op kanker of hartfalen.

Aandeelhouders Luc Verelst van Uplace toonde zich in De Ochtend zeer ontevreden over de voorpagina. ‘Dit is goedkope journalistiek en het is beneden alle peil dat zo’n ernstige ziekte gebruikt wordt voor een politieke afrekening.’ Volgens hem zijn de argumenten van het expertenverlies al lang weerlegd.

Hij kondigt ook aan dat hij een klacht gaat indienen tegen de krant. ‘We kunnen ons verdedigen tegen alle inhoudelijke argumenten, maar dit is er los over.’

‘Het kan niet dat men de ziekte kanker op zo’n manier gaat misbruiken’, vindt hij. ‘Uplace wordt altijd overladen met alle zonden. Wij kunnen blijkbaar niets goed doen. Straks zijn de griepepidemie en ebola ook nog de schuld van Uplace.’

Verelst voelt zich ook persoonlijk aangesproken. ‘Ik heb al de voorbije jaar meer dan 25 miljoen euro gedoneerd aan stichtingen die bezig zijn met kankeronderzoek’, klinkt het.

Timing is niet toevallig

De timing van de publicatie is niet toevallig. Vandaag buigt het Vlaams Parlement zich over Uplace. Ondertussen wil de Vlaamse Regering het dossier graag afronden. ‘Dit is de laatste poging om een punt te maken dat er helemaal geen is’, stelt Verelst.

Maar het parcours van het shoppingcomplex van Bart Verhaeghe ging niet over rozen. Vorig jaar nog tekende de Raad Van State bezwaar aan tegen Uplace, omdat gevreesd werd voor mobiliteitsproblemen. Normaal gezien komt de Vlaamse regering morgen met een antwoord op de bezwaren van de Raad Van State. (JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content